Održana pokazna vježba za djelovanje u katastrofama „Bijeljina 2023“ :: Semberija INFO ::

 

Održana pokazna vježba za djelovanje u katastrofama „Bijeljina 2023“


S ciljem provjere spremnosti ekipa i opreme za djelovanje u slučaju prirodnih nesreća i katastrofa, Crveni krst Republike Srpske organizovao je danas u Bijeljini pokaznu vježbu višenamjenskih terenskih jedinica (VTJ) za djelovanje u katastrofama pod nazivom „Bijeljina 2023“.

U vježbi su učestvovale tri višenamjenske terenske jedinice iz Bijeljine, Zvornika i Doboja (sa po 14 članova), pripadnici Gradskog štaba Civilne zaštite Bijeljina – jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom (osam članova), ekipa Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina (tri člana), ekipa Teritorijalne vatrogasno-spasilačke brigade Bijeljina (pet članova) te volonteri (deset članova) i zaposleno osoblje Crvenog krsta Republike Srpske (pet članova).



-Dugo vremena zagovaram stav da na Crveni krst ne bismo trebali gledati isključivo kao na socijalnu ustanovu čiji se zadatak svodi na pomoć socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva kroz podjelu hrane, ogrijeva i ostalih potrepština za život. Crveni krst je organizacija koja može društvu ponuditi mnogo više, naročito u preventivnom djelovanju kroz rad sa djecom predškolskog i školskog uzrasta ali i sa ostalim generacijama u društvu.  Danas smo ovdje predstavili samo dio potencijala našeg Crvenog krsta, da bismo pokazali kako, zajedno sa kolegama iz drugih institucija, možemo uspješno primjeniti stečena znanja i vještine. Sve u korist bezbjednosti naših građana“, izjavio je Aleksandar Savić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina.

Scenario vježbe je predviđao spašavanje i pružanje prve pomoći nastradalom stanovništvu na području ugroženom poplavama, dalje zbrinjavanje i upućivanje povrijeđenih na bolničko liječenje, organizovanje smještaja, ishrane za nepovrijeđene i pružanje psiho-socijalne podrške ugroženom stanovništvu, kao i rad Službe traženja CK RS.



-Jedan od programskih ciljeva Crvenog krsta Republike Srpske jeste priprema i odgovor na katastrofe gdje ovakve vježbe koristimo za analizu stanja naših jedinica, njihove spremnosti i opremljenosti za djelovanje u kritičnim slučajevima. Danas smo prikazali spremnost višenamjenskih terenskih jedinica sa područja Bijeljine, Zvornika i Doboja kroz njihovo djelovanje u domenu pružanja prve pomoći, psiho-socijalne podrške unesrećenima, rada službe za traženje i obnavljanje porodičnih veza, izmještanje odnosno evakuaciju stanovništva sa ugroženog područja te distribuciju hrane i ostalih neprehrambenih proizvoda potrebnih za svakodnevni život u vanrednim okolnostima. Mi želimo da razvijamo Crveni krst na bazi potreba zajednice na način da u kriznim momentima, zajednički i koordinisano djelujemo sa ostalim institucijama društva koje kao glavni zadatak svoga djelovanja imaju zaštitu i spašavanje života i imovine naših građana“, rekao je Rajko Lazić, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske.