JZU BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: ZA ŽENE IZ “KOLOSA” ORGANIZOVANI PREVENTIVNI PREGLEDI :: Semberija INFO ::

 

JZU BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: ZA ŽENE IZ “KOLOSA” ORGANIZOVANI PREVENTIVNI PREGLEDI


Povodom oktobra, ružičastog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, u JZU Bolnica “Sveti Vračevi” organizovani su besplatni preventivni ultrazvučni pregledi dojki za članice Foruma žena sa invaliditetom KOLOSI Bijeljina.

Da ova zloćudna bolest ne bira godine, primjer je članica KOLOS-a Dragana Bracanović, koja je dojku operisala 2021. godine u 60-oj godini života.

Mnogo mi znače ovi preventivni pregledi, da se rasteretim, da ne razmišljam o najgorem… Prošla sam kroz sve to, znam kako izgleda i evo Bogu hvala rezultat mi je dobar, rekla je Bracanović.

Svi bi trebali da radimo na buđenju svijesti o značaju preventivnih pregleda kao prvog koraka u borbi protiv karcinoma dojke, jedne od vodećih malignih bolesti u svijetu, rekao je tehnički sekretar Koalicije, Milorad Jović i zahvalio se menadžmentu Bolnice na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem na podršci i prilici da organizovano dođu na pregled.

Ovo je pravi put da pokažemo da kroz partnerstvo možemo da učinimo što bolje pružanje nekog vida zdravstvene usluge osobama sa invaliditetom. Želim da istaknem da je bolnica “Sveti Vračevi” u potpunosti prilagođena ovoj kategoriji stanovništva. Imamo liftove, toalete za osobe s invaliditetom, elektronska vrata, pristupne rampe… sve uslove koje jedna ustanova mora da zadovoljava i zato moramo pohvaliti bijeljinsku Bolnicu. Na nedavno održanom sastanku sa glavnom sestrom bolnice Milicom Dikić, dogovorili smo da organizujemo i ubuduće grupne specijalističke preglede žena iz naše Koalicije, ukoliko budu imale potrebe za istim. Vrlo je važno da osobe sa invaliditetom imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i što kvalitetniji pristup zdravstvenim uslugama, rekao je Jović.

On je dodao da su članovi svih udruženja Koalicije KOLOSI koji su koristili ili trenutno koriste usluge bolnice prezadovoljni senzibilnošću kompletnog medicinskog osoblja prema ovim kategorijama našeg društva.

Ove godine bijeljinska bolnica je na nekoliko načina obilježila ružičasti oktobar. Osim ove akcije, svakog utorka u mjesecu organizovali smo besplatne preventivne ultrazvučne preglede dojki za sve zainteresovane žene a 24. oktobra ljekari naše zdravstvene ustanove onkolog dr Biljana Marjanović, ginekolog dr Miomira Brkić, radiolog dr Jelena Marić zajedno sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem odazvali su se pozivu Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke “Gea” za učešće na predavanju na temu “Preventiva, najbolji lijek” koje je održano u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”.