ROTARI KLUB BIJELjINA: OBUKA EDUKATORA :: Semberija INFO ::

 

ROTARI KLUB BIJELjINA: OBUKA EDUKATORA


U okviru ekološkog projekta "END PLASTIC SOUP", Rotary klub Bijeljina u saradnji sa Gradskom upravom, organizovao je obuku edukatora koji će u narednom periodu raditi na podizanju ekološke svijesti nastavnika i učenika na području Bijeljine.



-Okupili smo se oko još jedne naše aktivnosti, kao nastavak velikog projekta, koji ima za cilj da smanji zagađenje plastičnim otpadom, prvenstveno u slivu rijeke Drine. Želimo da pokušamo da produžimo efekat i podignemo ekološki nivo svijesti, prvenstveno kod najmlađih sugrađana. Sada radimo sa nastavnicima kako bismo ih edukovali da oni dalje rade sa djecom školskog uzrasta", rekao je Oleg Grubač, predsjednik "Rotary kluba" Bijeljina. Kako je pojasnio,  već su organizovali radionice sa djecom predškolskog uzrasta. Grubač je izrazio nadu da će i narednih godinu i po dana, koliko će trajati ovaj dio projekta, uspostaviti neku mrežu koja će i u budućnosti imati svrhu. Inače, ovu obuku, provode edukatori iz Njemačke. 

-Radim za Everwave community, neprofitnu organizaciju iz Njemačke koja se bavi zaštitom životne sredine. Zajedno sa pedagozima i morskim biolozima, razvijamo nastavne sadržaje za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, kako bismo ih edukovali o značaju zaštite okoline, sa posebnim akcentom na zaštiti okeana, zagađenju plastikom... Razvili smo nastavne materijale koji se već koriste u više od 300 škola u Njemačkoj. Počastvovani smo što smo danas u Bijeljini, gdje održavamo trening za edukatore koji će dalje držati obuku za 250 nastavnika i te materijale će implementirati u deset škola u regionu", obhjasnila je Mercedes Ribera Wansart, menadžer za edukaciju zaštite životne sredine. Nedeljko Radić, učesnik današnje edukacije, rekao je da mu je drago što su i kod nas ljudi prepoznali globalni problem i prenijeli znanja i saznanja koja mogu da pomognu mlađim generacijama.

-Osnovni problem, u zaštiti životne sredine, dobio je na značaju. Mi svakoga dana uočavamo sve veće probleme za zdravlje ljudi. Uticaj životne sredine je bitan i jedan od najvažnijih faktora. Sama životna sredina je nešto što treba da nam bude vodilja u našoj budućoj edukaciji profesora, nastavnika i učitelja kojima ćemo prenijeti stečeno znanje. Kroz ovu edukaciju smo stekli saznanja na koji način možemo da poboljšamo život i zdravlje ljudi, na koji način da utičemo na najmlađe generacije, na djecu, kako oni da svojim ponašanjem doprinesu zdravoj životnoj sredini", izjavio je Radić.

(Semberija info)