Advokat Rade Krstinić: Ako Vas pas lutalica ujede, obavezno se obratite advokatu za pravnu pomoć! :: Semberija INFO ::

 

Advokat Rade Krstinić: Ako Vas pas lutalica ujede, obavezno se obratite advokatu za pravnu pomoć!


Šta učiniti i kome se obratiti ukoliko vas ujede pas lutalica?
- Kao prvo, ukoliko dođe do toga ujeda, prije svega je potrebno obratiti se ljekaru, a odmah zatim obavijestiti i policiju.

Šta nakon toga?
- Kada lice dobije ljekarski nalaz i uvjerenje od policije, sa tim aktima ima pravo obratiti se Gradskoj upravi da mu namire štetu, jer Gradska uprava, po Zakonu o lokalnoj smoupravi, je dužna vršiti kontrolu i suzbijanje pasa lutalica na čitavoj svojoj teritoriji i odgovara za štetu koju oni nanesu licima, domaćim životinjama i imovini.

Koji su sljedeći koraci ukoliko Gradska uprava odbije zahtjev oštećenog lica, ili mu prizna iznos štete koji je manji od realnog?
- Iz naše prakse možemo otvoreno da kažemo, da Gradska uprava uvijek nudi nerealno male iznose za naknadu štete i da je jedini način da se realna šteta naplati sudski postupak. Ovdje je jako bitno naglasiti da u slučaju ponude od strane Gradske uprave malog iznosa za nastalu štetu, ne potpiše vansudsko poravnanje ili sporazum o namirenju štete, jer u slučaju potpisa stranka se automatski odrekla prava na sudsku zaštitu i ne može pokrenuti sudski postupak. Ustvari, stranka može pokrenuti sudski postupak, ali će joj u tom slučaju sud tužbu odbaciti iz razloga što je već potpisan Sporazum o namirenju ili neka vrsta vansudskog poravnanja.

Kako se pokreće sudski postupak i kakvi su rokovi?
- Sudski postupak se pokreće tužbom za naknadu štete pred nadležnim Osnovnim sudom, a rokovi za podnošenje tužbe su tri godine od dana kada se ujed desio, tj. dana kada je šteta nastala.

Pomenuli ste praksu koju iz dosadašnjeg rada imate, pa Vas pitamo kakva je to praksa?
- Iz naše dosadašnje prakse možemo reći sljedeće. U sudskom postupku ove vrste uvijek je neophodno angažovati vještaka medicinske struke, čiji je zadatak da utvrdi dužinu trajanja i intezitet bola i straha koji oštećeno lici pretrpli, kao i da utvrdi stepen naruženosti koji kod oštećenog lica nastane usljed ujeda psa lutalice. Na osnovu Nalaza ovog vještaka sud će donijeti presudu kojom će oštećenom licu priznati naknadu štete u višestruko većem iznosu od onoga koji bi se mirnim putem naplatio od Gradske uprave.

Kakva je dalja procedura nakon donošenja presude?
-Ono što možemo reći iz našeg iskustva je to da je u ovoj vrsti postupaka, kada presuda postane pravosnažna, naplata iznosa štete koji je priznat tom sudskom presudom uvijek sigurna, jer se šteta naplaćuje iz budžeta Gradske uprave. Šta više, često se desi da Gradska uprava sama dobrovoljno plati iznos po presudi, a ako se to ne desi, naplata se vrši putem Izvršnog postupka pred Osnovnim sudom, koji ne traje dugo, jer se provodi blokadom računa gradske uprave. Dakle, ovo je jedan od onih postupaka u kome je naplata štete sigurna, jer za štetu odgovara lokalna samouprava, tj. u našem slučaju grad Bijeljina.



A šta se dešava ukoliko psi lutalice nanesu štetu građanima na nekoj imovini, npr. napad na stoku, vozila i sl.?
- Ovim putem još jednom ističemo da Gradska uprava, po Zakonu o lokalnoj smoupravi, odgovara za štetu koju psi lutalice nanesu, ne samo licima, već i svakoj imovini tih lica. Naša kancelarija je u svojoj praksi imala i dosta takvih postupaka u kojima smo našim klijentima naplatili materijalnu štetu nastalu napadom pasa lutalica na stoku i živinu.

Da li je i na koji način taj postupak drugačiji od postupka kada je napadnuto lice?
- Postoje određene razlike između tih postupaka, prvenstveno u smislu vještačenja i prijave samog napada. Kao prvo, tu dolazimo do razlike u odnosnu na naprijed rečeno, jer se taj napad prijavljuje veterinarskoj službi i policiji, koji nakon toga izdaju uvjerenja, a koja su osnov da se podnose zahtjev za naknadu štete ili tužba sudu. Što se samog sudskog postupka tiče, osnovna razlika je u tome što se za utvrđivanje visine štete angažuje sudski vještak poljoprivredne struke. Upravo na osnovu Nalaza ovog vještaka, kao i na osnovu naprijed pomenutih uvjerenja veterinarske službe i policije (materijalnih dokaza), sud donosi presudu kojom oštećenom licu priznaje naknadu ove vrste štete u iznosima koju su, opet, višestruko veći od onih koje građanima nudi gradska uprava i koju je utvrdio relevantni vještak.

Imajuću u vidu složenost ove vrste postupka, koja je Vaša preporuka čitaocima?
-Naša preporuka je da, u svakom slučaju, lica koja su povrijeđena napadaom pasa lutalica ili kojima je oštećena bilo koja imovina usljed tog napada potraže stručnu pomoć iz razloga što zbog neinformisanosti i pravne neukosti mogu propustiti priliku da pred sudom zaštite svoja prava i naplate realnu visinu štete koju su pretpili. Uz sve to, dokazivanje visine štete uzrokovane napadaom pasa lutalica je često vrlo složen proces koji zavisi od mnogo faktora, pa je s toga naša preporuka da se svi oštećeni obrate advokatu za pravnu pomoć.

Semberija info