Savez slijepih i slabovidih lica Republike Srpske: U teškim vremenima smijeh služi kao lijek :: Semberija INFO ::

 

Savez slijepih i slabovidih lica Republike Srpske: U teškim vremenima smijeh služi kao lijek


Raduje me to da mi, slijepi ljudi, koji smo vezani itekako za Filipa Višnjića, na ovakav način doprinosimo oživljavanju sjećanja i podsjećanja na veliko Višnjićevo djelo, na sve ono što je učinio za srpski narod, izjavio je Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih i slabovidih lica Republike Srpske danas u Bijeljini, nakon što je položio vijenac na  spomenik Filipu Višnjiću ispred Narodne biblioteke “Filip Višnjić”.



 “Drago mi je da je naše udruženje i ove godine uključeno u program obilježavanja “ Višnjićevih dana”. Svima nama predstavlja zadovoljstvo da Savez slijepih Republike Srpske, sada već tradicionalno, bude dio programa “Višnjićevih dana” i da pruži svoj skroman dopirnos obilježavanju  ove manifestacije. Mi, sljedbenici Filipa Višnjića, treba svojim djelom da krčimo puteve daljeg razvoja našeg društva. U suštini, mislim da Savez slijepih Republike Srpske čini onoliko koliko objektivno može na obilježavanju Višnjićevog djela. Razvijamo i njegujemo saradnju sa SPKiD “Prosvjeta” Bijeljina, sa Narodnom bibliotekom “Filip Višnjić” i sa Centrom za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” u Derventi. Ove godine u pripremu ovog programa uključili smo i Udruženje književnika Republike Srpske, te smo ovaj program nazvali “Satira u podne”, jer su sa nama i vrsni satiričari. Želja nam je da se u ovim teškim vremenima malo i nasmijemo”, izjavio je Branko Suzić.




Miladin Berić, predsjednik banjalučke Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske, jedan od najboljih srpskih satiričara, kaže da  godinama ima izuzetno dobru saradnju sa Udruženjem slijepih i slabovidih Republike Srpske.



“ Nastupamo na svim njihovim značajnim manifestacijama. Na poziv Udruženja došli smo i u Bijeljinu, na “Višnjićeve dane”, da organizujemo jedno humoristično - satirično druženje. Aforizmima želimo da izmamimo osmijeh na licu svima onima koji žive s nekim hendikepom i da im popravimo raspoloženje. Vrijeme je takvo da jedino smijeh, kao najbolji lijek, mijenja ovakva stanja. Satira, u ovom vremenu, je korektiv društva, pogotovo društva u kojem je kultura na margini. Borka Tadić i Miroslav Mandić, članovi ovog udruženja, inače, pjesnici i Živko Vujić i moja malenkost, ispred Udruženja književnika Republike Srpske, želimo da vratimo osmijeh na lice ovim ljudima”, kaže Miladin Berić.

(Semberija Info)