ODRŽAN ZIMSKI „SALON VINA BIJELjINA 2023“ :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN ZIMSKI „SALON VINA BIJELjINA 2023“


Turistička organizacija grada Bijeljina organizovala je večeras zimsko izdanje manifestacije „Salon vina  Bijeljina 2023“. Večerašnja manifestacija u Bijeljini sastavni je dio najvećeg i najznačajnijeg vinskog događaja u regionu „Regio Wine Trails Festival“. Ove godine, po prvi put salon se organizuje kao samostalni projekat, koji će postati tradicionalan kao zimsko izdanje.



-Ovo je još jedna prilika da u našem gradu organizujemo događaj koji će doprinijeti obogaćivanju turističke ponude u Bijeljini. Na večerašnjem Salonu vina predstaviće se uglavnom vinarije sa područja Srbije i manjim dijelom sa prostora Bosne i Hercegovine. Ovo je prilika da bijeljinskom kraju predstavimo najbolje iz svijeta vinske i gastro ponude što nudi Srbija. Jedan od partnera Salona vina je i Ambasada Republike Srbije u BiH, te grad Bijeljina“, rekao je Dragan Tešić ispred Turističke organizacije grada Bijeljina.



U odnosu na izdanje Sajma vina koji se devetog juna ove godine održao na istom mjestu, u Hotelu Drina, večeras je bilo nešto manje izlagača. Kako su nam objasnili organizatori, ljetos su u Bijeljini svoja vina predstavili brojni vinari sa prostora cijele nekadašnje Jugoslavije dok je večeras akcenat stavljen na promociju vina koja su proizvedena u 14 vinarija u Srbiji.

Izmeđi ostalih, svoja vina predstavio je i Vasilije Lalović iz Donje Čađavice koji je na porodičnom imanju podigao vinograd sa sortama bačka i petra, frankovka i merlo. Od grožđa, po tradicionalnoj recepturi proizvodi dvije vrste domaćeg vina - bijelo i crveno.



-Salon vina je velika prilika za mene jer sam novi u ovoj oblasti. Počeo sam prije par godina, imam mali vinograd i još uvijek ne znam na šta će izaći ovaj posao. Nadam se uspjehu, vrijedno radim i ponavljam, zato mi je drago da sam večeras ovdje, da upoznam druge proizvođače, nove ljude, nove kupce“, rekao je dvadesetpetogodišnji Vasilije.



-Nakon dva ljetna festivala vina u Bijeljini, ovo je prvi put da jednu manifestaciju posvećenu vinu organizujemo krajem godine, u zimskom periodu. Bilježimo rast interesovanja vinarija da izlažu svoje proizvode u Bijeljini ali i bijeljinske publike koja pokazuje da zna prepoznati i cijeniti kvalitetno vino“, izjavio je Fikret Nadarević, jedan od organizatora Salona vina Bijeljina 2023 koji je istakao da je primjetan intenzivniji rast proizvodnje i potrošnje domaćih vina. Prema njegovim riječima Bosna i Hercegovina nekada je imala oko šest hiljada hektara pod vinovom lozom, a danas je taj broj oko tri hiljade, te da dominiraju sorte Blatina i Žilavka. 

(Semberija info)