OTKRIVENA BISTA JOVANU DUČIĆU :: Semberija INFO ::

 

OTKRIVENA BISTA JOVANU DUČIĆU


U Bijeljini se danas održava kulturna manifestacija „Dučićevi i Magini sati“, posvećena pjesnicima Jovanu Dučiću i Magdaleni Magi Živanović. Radi se o premijernoj manifestaciji za koju organizatori obećavaju da će trajati i svojim sadržajima rasti, ispravljajući nepravdu prema prvoj bijeljinskoj pjesnikinji Magdaleni Nikolić Živanović. Iza ove kulturne manifestacije stoji Gradska uprava Grada Bijeljina, JU „Muzej Semberije“ i Galerija Centra za kulturu „Semberija“.

Program manifestacije započeo je otkrivanjem biste Jovanu Dučiću pred bijeljinskom osnovnom školom koja je nazvana upravo po njemu.



-U ovoj godini su se obilježila tri važna jubileja. Prvi se odnosi na 130 godina kako je Jovan Dučić, tada mladi učitelj iz Sombora došao u Bijeljinu da uči đake u Srpskoj osnovnoj školi (1893/94). Drugi označava 80 godina od smrti ovog vrijednog pjesnika, a treći je 70 godina od osnivanja Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Bijeljini. Otkrivanje biste Jovanu Dučiću jeste znak naše pažnje i zahvalnosti za sve što nam je od kulturnog blaga ostavio ovaj vrsni pjesnik i književnik“, izjavio je Milan Nikolić, pjesnik i profesor razredne nastave u OŠ „Jovan Dučić“.

Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović istakao je čvrstu opredijeljenost Gradske uprave i svih kulturnih radnika u Bijeljini da će današnja manifestacija biti tek prvi korak u skidanju istorijske prašine sa neopravdano zapostavljene priče o ljubavi Magdalene Živanović i Jovana Dučića.



Manifestacija „Dučićevi i Magini sati“ nastavlja se danas izložbom „Pisma Dučića i Mage“ u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“, Čajankom sa Dučićem i Magdalenom te večerašnjim Prvim bijeljinskim balom.

Semberija info