ODRŽAN PRVI BIJELjINSKI BAL :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN PRVI BIJELjINSKI BAL


Izvor: Semberija info / I. Gutić

U okviru kulturne manifestacije „Dučićevi i Magini sati“ sinoć je u Hotelu Drina održan Prvi bijeljinski bal. Organizatori manifestacije su smatrali da je, u sklopu procesa podsjećanja javnosti na kulturno djelovanje i odnos Jovana Dučića i Magdalene Živanović u ondašnjoj Bijeljini, potrebno podsjetiti i na priliku kada su su, na jednom sličnom balu, u tadašnjem zdanju Hotela Drina, prije ravno 130 godina upoznali Magdalena i Jovan. Najveći teret realizacije sinošnjeg bala pripala je Srpskom kulturno-umjetničkom društvu „Semberija“, Gradskom pozorištu „Semberija“ i horu „Srbadija“.



- Dali smo sve od sebe da napravimo što vjerniju repliku kraja 19. vijeka kada su u pitanju kostimi, ponašanje, igre i pjesme koje su tada bile zastupljene u Bijeljini. Nadamo se da će ovo biti samo prvi u nizu balova koje ćemo organizovati narednih godina i da danas započeta manifestacija „Dučićevi i Magini sati“ označava kraj šutnje o velikoj ljubavi dvoje pjesnika“, rekla je Branka Savčić, direktor SKUD „Semberija“.



Glumci Gradskog pozorišta „Semberija“, Vanja Krtolina i Nenad Blagojević na balu su imali uloge Magdalene Živanović i Jovana Dučića. Njih dvoje su, čitajući pisma, prisutnima donijeli dašak misli i emocija koje su „semberski Romeo i Julija“ razmjenjivali krajem pretprošlog stoljeća.



- Zadovoljstvo je biti dio vremeplova i vratiti se u četvrti novembar 1893. godine, kada su se upravo na ovom mjestu upoznali Magdalena Živanović, naša prva bijeljinska pjesnikinja i naš Jovan Dučić, pjesnik i diplomata. Gradska uprava Grada Bijeljina je inicirala i u potpunosti stoji iza organizacije ovogodišnje prve kulturne manifestacije „Dučićevi i Magini sati“. Mogu potvrditi da će ovo postati tradicionalna manifestacija jer nešto ovakvo Bijeljina kao grad kulture, grad ljubavi i zaslužuje“, izjavio je gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović.



Pored evociranja uspomena na prošlost, Prvi bijeljinski bal je bio prilika da prisutni i u sadašnjosti budu na usluzi onima kojima je podrška potrebna. Naime, sav prihod od ulaznica kao i dobrovoljni prilozi ići će na adresu Udruženja „Bijeljinska djeca suncokreti“, udruženja koje okuplja roditelje djece sa smetnjama u razvoju, djece u riziku i djece koja žive na društvenoj margini.