BIJELjINSKA ŠKOLA ŠAHA BOGATIJA ZA NOVOG MAJSTORA: Mirko Šajin postao je FIDE šahovski majstor :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKA ŠKOLA ŠAHA BOGATIJA ZA NOVOG MAJSTORA: Mirko Šajin postao je FIDE šahovski majstor


Izvor: Semberske novine / Semberija info

Mirko Šajin postao je FIDE šahovski majstor

Bijeljina je prepoznata kao šahovski centar mnogo šire izvan bh. granica. Pored mnoštva amatera koji gaje neskrivenu ljubav prema šahu, u gradu postoji pet šahovskih klubova koji se trude da šah u Bijeljini dignu na još viši i ozbiljniji nivo. Mnogo su zaljubljenici u šah učinili prethodnih decenija da bi Bijeljina imala sijaset šampiona Republike Srpske i BiH, kao i osvajača važnih turnira u inostranstvu.



Prošlog mjeseca, bijeljinska šahovska škola je postala bogatija za novog FIDE majstora. Riječ je o Mirku Šajinu, učeniku Tehničke škole „Mihajlo Pupin“, koji je tokom ove godine, nastupajući na jakim turnirima uspio sakupiti više od 2.300 bodova na FIDE šahovskoj rang listi. Mirko Šajin je član Šahovskog kluba „Sveti Georgije“, a u periodu od jula do septembra ove godine mladi šahista je odigrao nekoliko turnira i zaradio nova 142 rejting poena na svjetskoj šahovskoj listi. Na 3. Međunarodnom šahovskom turniru OPEN „Gradište“ 2023 u Hrvatskoj (6-12. avgust) Mirku je prvo mjesto izmaklo tek u posljednjem kolu (ostvario pet pobjeda, tri remija i jedan poraz). U jakoj konkurenciji vršnjaka iz Hrvatske, Srbije i BiH Mirko je pokazao vidan uspon u formi i kvalitetu igre. Uslijedile su, Prva liga RS (četiri pobjede i pet remija) i Prva A liga Federacije BiH (šest pobjeda i tri remija), te nastup na Prvoj Sremskoj ligi gdje je Mirko Šajin, nastupajući za ŠK „Banovci Dunav“ iz Starih Banovaca, (tri pobjede i četiri remija) nastavio ostvarivati zapažene rezultate. U ukupnom skoru, dostigao je nivo od 2.310 rejting poena, te mu je u oktobru Svjetska šahovska federacija verifikovala titulu FIDE majstora. Tako je Bijeljina dobila  šahovskog majstora - tinejdžera. Šahisti u mlađim kategorijama imaju pravo da nastupaju za različite klubove, što je Mirko znalački iskoristio na svom usponu na FIDE listi, s tim da ne treba zaboraviti: na turnirima na kojima je izborio bodove za majstorsku titulu Mirko Šajin se ravnopravno takmičio i sa „sijedim glavama“ iz seniorske kategorije. 



- Za mene šah predstavlja stil života. Šah podrazumijeva planiranje turnira, organizaciju putovanja, odlaske na takmičenja, druženja sa šahistima i ljudima iz svijeta šaha. Šah me relaksira, ali tu je i rad, nadmetanje, želja za uspjesima i pobjedama. Srećan sam, naravno, kada pobijedim, ali i poraz me tjera na razmišljanje i ispravljanje grešaka. Šah mi pomaže u školi, jer me je „natjerao“ da brže mislim i logički razmišljam. Šah je moj izbor za rekreaciju i ozbiljna dostignuća, u šahu vidim svoju budućnost“, rekao je za „Semberija info“ Mirko Šajin, novi bijeljinski FIDE majstor.

Ovaj uspjeh je jedinstven po tome što je ostvaren isključivo kroz školu šaha u Šahovskom klubu „Sveti Georgije“. Mirkovi treneri su mišljenja da je epidemija korona virusa spriječila talentovanog šahistu da i ranije stigne do ranga FIDE majstora. On je svoje prve šahovske poteze počeo da povlači sa roditeljima, da bi kasnije po dolasku u Bijeljinu kao sedmogodišnjak nastavio sa treniranjem u ŠK „Sveti Georgije“. Svoju prvu titulu je osvojio 2016. godine kada je postao šampion BiH za uzrast do 10 godina. Prethodne tri godine prvak je Republike Srpske i aktuelni je šampion za uzrast do 16 godina. Ne treba zaboraviti da je Mirko Šajin bio đak generacije u OŠ „Sveti Sava“ i da je sa istim uspjehom nastavio školovanje u bijeljinskoj Tehničkoj. U Šahovskom klubu „Sveti Georgije“ s ponosom ističu da je Mirko tek prvi u nizu mladih šahovskih majstora koji se formiraju u njihovim redovima.

- Ideja vodilja koja stoji u osnovi našeg rada jeste da kroz školu šaha formiramo takmičarsku ekipu našeg kluba. Svi naši šahisti su iz Bijeljine. Predano i sa mnogo entuzijazma posljednjih sedam ili osam godina radimo sa našom talentovanom djecom, a Mirko je prvi koji se izdvojio od ostalih polaznika. Imamo još talentovanih mladih šahista čije vrijeme sasvim sigurno dolazi. Ne brinemo za budućnost šaha u Bijeljini“, poručio je Robert Tonković, trener u ŠK „Sveti  Georgije“.