Konferencija za štampu u Osnovnom sudu u Bijeljini: Ažurnost rada suda na optimalnom nivou :: Semberija INFO ::

 

Konferencija za štampu u Osnovnom sudu u Bijeljini: Ažurnost rada suda na optimalnom nivou


Jedan od ključnih ciljeva na početku mog prvog mandata u Osnovnom sudu u Bijeljini bio je otvaranje suda prema javnosti i postizanje veće transparentnosti rada suda, izjavio je Aid Hanušić, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini koji je na ovoj funkciji proveo nešto više od sedam izuzetno uspješnih godina i koji će od prvog decembra obavljati novu funkciju, funkciju sudije Vrhovnog suda Republike Srpske u Banjaluci.

“Mislim da smo uspjeli u našoj namjeri, jer smo u proteklih sedam godina održali sedamnaest konferencija za štampu u sudu, a obavili smo i 23  intervjua za medijske kuće. Bilo je i bezbroj izjava za štampu. Razvili smo u međuvremenu i informacioni sistem suda, tako da je medijima i javnosti dostupna veb - stranica suda na kojoj objavljujemo sve presude”, izjavio je Hanušić, naglasivši da je u 2015. godini Osnovni sud u Bijeljini imao ostvarenu normu od 88,39 posto, te da je nakon toga, po dolasku Hanušića na čelo suda, izvršena reorganizacija rada u sudu i da je već u prvoj godini postignuta norma od 109,65 odsto.



“U 2022. godini imali smo ostvarenu normu od 123, 39 odsto, dok smo u ovoj godini, sa današnjim danom, ostvarili normu od 120, 52 odsto, tako da ćemo do kraja godine ostvariti još bolji rezultat. Što se tiče kvalitetnih rezultata rada suda, taj kvalitet posmatramo kroz kvalitet naših odluka i kroz rješavanje najstarijih predmeta. Ovaj sud je u prošloj godini imao 94 odsto riješenih starih predmeta, dok je u ovoj godini, sa današnjim danom, na nivou 88,92 odsto. Od 2.324 predmeta riješili smo 2.238 starih predmeta, tako da je ažurnost rada suda podignuta na optimalan nivo. Uvijek može bolje i nadam se da će moj nasljednik postizati još bolje rezultate”, istakao je Hanušić, zahvalivši se i medijima na velikoj podršci koju je sud imao u proteklom periodu.

“ Što se tiče dužine rješavanja predmeta, trenutni nivo trajanja je 117 dana. Imali smo i organizacionih problema, jer su neke sudije bile na bolovanju, neki su otišli u međuvremenu u penziju i trenutno ovom sudu nedostaje dvoje sudija. Zbog toga su naši rezultati još bolji, uvažavajući i ovu činjenicu. Kada je riječ o protoku predmeta, na početku ove godine ukupno je u radu bilo 103.773 predmeta. Zaprimili smo 15.581 novi predmet, riješili smo 22.303 predmeta, tako da trenutno imamo neriješenih 97.051 predemet, što znači da smo riješili više nego što smo na početku godine primili, za nekih šest hiljada predmeta. Ovo nisu alarmantni podaci, jer je većina tih predmeta u kategoriji komunalnih predmeta. Svake godine mi dobijemo novih između osamnaest i dvadeset hiljada predmeta. Kontinuirano smo svake godine rješavali više predmeta nego što smo primili novih predmeta u jednoj godini”, kaže Hanušić, istakavši da je Osnovni sud u Bijeljini od 2016. godine učestvovao u trinaest projekata koje je pokrenulo Ministarstvo pravde Republike Srpske i Visoki sudski tužilački savjet. Jedan od tih projekata bio je i rad na transparentnosti rada sudova, što je postala opšta strategija za sve sudove u BiH.

“Ovaj sud je imao zadovoljstvo da učestvuje i u projektu koji je provodio Visoki sudski tužilački savjet BiH uz pomoć i podršku Kraljevine Švedske. Kroz taj projekat smo razvijali sve alate neophodne za komunikaciju s novinarima, a objavili smo i dvije brošure o tome kako komunicirati s medijima od strane sudija, odnosno kratki vodič za komunikaciju između novinara i suda”, naglasio je Aid Hanušić, podsjetivši da je početkom 2017. godine profunkcionisalo i Odjeljenje bijeljinskog Osnovnog suda u Loparama.

Od prvog decembra prelazim na funkciju sudije Vrhovnog suda Republike Srpske u Banjaluci i rečeno mi je da ću raditi na krivičnom referatu. Za nekoga ko se cijelog života bavio pravom, to za mene predstavlja veliku čast i zadovoljstvo. Očekujem da ću biti uspješan, bar onoliko koliko sam bio uspješan u ovom sudu. Neko drugi će sve to procjenjivati”, izjavio je Hanušić, istakavši da je funkcija sudije Vrhovnog suda vrh karijere i priznanje za sve ono što je do sada uradio u profesionalnoj karijeri.

(Semberija Info)