Inkubator poslovnih ideja: Prezentacija najboljih poslovnih ideja :: Semberija INFO ::

 

Inkubator poslovnih ideja: Prezentacija najboljih poslovnih ideja


Izvor: Semberija Info / Lj. Ljubojević

U okviru saradnje između Investicione fondacije IMPAKT i grada Bijeljina, i u ovoj godini realizovan je integralni program podrške razvoju preduzetništva pod nazivom „Imakt - inkubator poslovnih ideja“.

Kao rezultat saradnje i dvomjesečne preduzetničke edukacije u sklopu inkubatora, grupa od jedanaestoro polaznika predstavilo je svoje poslovne poduhvate, a najbolji među njima biće u prilici da učestvuju u nastavku programa i da koriste finansijsku, stručnu i mentorsku podršku.

Senaid Đozo, izvršni direktor Investicione fondacije IMPAKT, podsjetio je da BiH godišnje gubi oko jedan i po odsto svog stanovništva, da su već odavno penzioni sistemi na budžetima, te da je to alarmantan podatak koji ukazuje na to da je preduzetništvo budućnost ovog društva.

“Već godinama IMPAKT radi na izgradnji preduzetničke svijesti, preduzetničke kulture i poslovnog ambijenta. Do sada smo kroz saradnju sa 59 lokalnih zajednica podržali više od 400 poslovnih poduhvata, od kojih je 90 odsto njih dugoročno održivo. Bijeljina je jedan od naših partnera s kojim sarađujemo već petu godinu. Podržali smo više od 50 poslovnih poduhvata, a sa današnjom podrškom ta brojka će iznositi više od trideset finansijski podržanih projekata. I ovdje, u Bijeljini, bilježimo dugoročnu održivost tih projekata u procentu većem od devedeset odsto”, izjavio je Senaid Đozo.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izjavio je da od 2018. godine Bijeljina uspješno sarađuje sa Investicionom fondacijom IMPAKT.



“Dokaz dobre saradnje je potvrda da su naši preduzetnici, koji su u 2018. godini registrovali svoju preduzetničku djelatnost, i dan - danas samostalno i uspješno posluju. To znači da,  program edukacije, odabira i finansiranja najkvalitetnijih kandidata funkcioniše u praksi. Naših jedanaest polaznika je prošlo edukaciju i neki od njih će dobiti i finansijsku podršku u iznosu od 5.000 KM. Naš Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije dobro sarađuje sa Fondacijom IMPAKT. Preduzetništvo je suočeno sa izazovima, sa tržišnom nestabilnošću, uzrokovanom unutrašnjim političkim podjelama i negativnim društvenim uticajima, ali i geopolitičkim uticajima na svjetskom nivou. Želimo poslati poruku sadašnjim i budućim preduzetnicima, da je naš cilj da što više mladih ljudi uključimo u preduzetništvo, bilo da je riječ o građevinarstvu, monetarnoj djelatnosti, hortikulturi i drugim  djelatnostima”, istakao je gradonačelnik Petrović.

Ružica Simić, fitnes trener, vlasnik fitnes studija,  kaže da podržava rad Investicione fondacije IMPAKT, kao vid podrške mladima i njihovim poslovnim idejama.



“Već dvije godine sam u oblasti samostalnog poslovanja. Pomažem ljudima da oblikuju svoje tijelo, da skinu masne naslage i da vode računa o svom zdravlju. U ovom  vremenu uočila sam da je briga o zdravlju jedan od prioriteta. Trenirala sam u Novom Sadu, te sam vidjela da je to dobra šansa i za naš grad I da je to neophodno ljudima”, kaže Ružica Simić, istakavši da planira i proširenje djelatnosti, sve uz podršku porodice i okruženja u kojem živi.

Zaharije Stanišić, konstruktor, programer i operater mašina, kaže da se bavi konstrukcijom i izradom CNC mašina.



“To su mašine koje će se koristiti u drvnoj industriji. Obratio sam se Fondaciji IMPAKT, jer oni pružaju podršku razvoju preduzetništva. Pomogli su mi oko izrade biznis plana. Moj djelokrug rada je i obuka kadrova za rad na CNC mašinama, njihova popravka, izrada specijalnih mašina za određenu proizvodnju. Sve proizvodnje se postepeno osavremenjavaju. Vještačka inteligencija sve više ulazi u primjenu. Modernizacija je nešto što je neizbježno i za nas je najbolje  da se što prije uključimo u sve te procese”, kaže Stanišić, ističući da ono što on radi podrazumijeva i timski rad i podršku stručnjaka drugih profila.