Održana info-sesija o značaju energetske efikasnosti :: Semberija INFO ::

 

Održana info-sesija o značaju energetske efikasnosti


 U okviru projekta „Dekarbonizacija stambenog sektora“, u zgradi Gradske uprave grada Bijeljina, danas je održana informativna sesija posvećena energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru, namijenjena građanima, potencijalno zainteresovanim privrednicima i zaposlenim u organima lokalne uprave.



Ova info-sesija ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju energetske efikasnosti, smanjenja emisije štetnih gasova, kao i o cijelom nizu pozitivnih efekata na društvo koje sa sobom donose inicijative i investicije uložene u održivi razvoj. Stručnjaci i članovi UNDP tima,uz podršku predstavnika lokalne uprave koji su učestvovali u razvoju finansijskih mehanizama,prisutnim građanima danas kroz prezentaciju i otvorenu diskusiju približili temu energetske efikasnosti u stambenom sektoru.



Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić rekao je, da je ovo još jedan korak u nizu , kako bi se pokušao riješiti dugogodišnji problem zagađenja vazduha.



-  Ova studija treba da mapira situaciju, da analizom pokaže koje su to dugoročne finansijske potrebe, kako bismo riješili pitanje energetske efikasnosti. Tu nije riječ samo o zagađenju zraka, nego i o izolaciji objekata, promjeni fasada, stolarije. Sve to je bilo usvojeno u Odluci o finansijskim mehanizmima energetske efikasnosti u februaru 2023. godine, na osnovu koje je Grad raspisao dva javna poziva – za sufinansiranje zamjene kotlova na ugalj i druga fosilna goriva, toplotnim pumpama, kako za individualna domaćinstva, tako i za zajednice etažnih vlasnika. Odabrano je ukupno 19 aplikanata, a iskorišteno 150.000 od planiranih 180.000 konvertibilnih maraka za navedene potrebe.UNDP je zajedno sa nama razvijao ove mehanizme, pa je današnja sesija u stvari nastavak jedne kompleksne aktivnosti. Oni su obećali da će naredne godine pokušati da nam pomognu u sufinansiranju, da li direktno ili posredstvom partnera, ali Gradska uprava će već u februaru ili martu raspisati novi javni poziv kada je riječ o energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja", naglasio je Ostojić.