Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti :: Semberija INFO ::

 

Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti


Povodom Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti koji se obilježava od 15. novembra do 15. decembra policijski službenici PU Bijeljina, danas su na Trgu Kralja Petra I u Bijeljini dijelili promotivni materijal pod nazivom „Stop. Zavisnost. Put koji ne vodi nigdje“.
 
Policijski službeni su edukativni materijal dijelili s ciljem da pomognu građanima, a prije svega roditeljima da prepoznaju ponašanje djeteta, odnosno da identifikuju prve simptome koji bi ukazivali na eventualno konzumiranje opojnih droga, kazala je Aleksandra Marić, portparol PU Bijeljina.
 
-Na promotivnom materijalu prikazane su fotografije opojnih droga kao i ispisani savjeti roditeljima kako da postupaju sa svojom djecom ukoliko kod njih uoče eventualne prve simptome konzumiranja narkotičkih sredstava. U preventivnom smislu policijski službenici PU Bijeljina tokom cijele godine preduzeli su niz preventivnih mjera i radnji. Ostvarili su dobre saradnje sa direktorima, psiholozima, pedagozima i nastavnim kadrom, a sve u cilju edukacije  školske populacije o štetnosti i zloupotrebi opojnh droga“, istakla je Marićeva.


 
Takođe, Marićeva je dodala da je na području PU Bijeljina u proteklih 11 mjeseci evidentirano je 210 slučajeva koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, te da su od toga 54 krivična djela i 156 prekršaja.
 
-Nadležnim tužilaštvima podneseno je 45 izvještaja protiv 50 lica, od čega je 49 muškog pola, jedno ženskog pola, pet lica su maloljetnici u izvršenju krivičnih dijela, dok je šest lica povratnika u izvršenju krivičnih dijela. Eidentirano je 156 prekršaja, od toga 133 po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja, odnosno 133 vozača su isključena iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom opijata.  U proteklih 11 mjeseci zaplijenili smo preko 15.000 različitih supstanci za koje je vještačenjem utvrđeno da se radi o oko 13.000 grama opojne droge marihuana, odnosno spida, 55 grama kokaina, 22 grama hašiša, 525 stabljika kanabisa, te određene količine medicinskih droga, kao i 2.000 grama supstanci za koje je utvrđeno da se radi o psihoaktivnoj supstanci“, zaključila je Aleksandra Marić.


 
Semberija info