NA SKRININGU TRBUŠNE AORTE OTKRIVENO 12 ANEURIZMI :: Semberija INFO ::

 

NA SKRININGU TRBUŠNE AORTE OTKRIVENO 12 ANEURIZMI


U okviru preventivne akcije ranog otkrivanja aneurizme trbušne aorte, koja je organizovana od 5. do 15. decembra 2023. godine u bijeljinskoj bolnici, obavljeno je 485 skrining ultrazvučnih pregleda trbušne aorte, pri čemu je  otkriveno 12 aneurizmi (proširenja).

„Otkrivene aneurizme trenutno zahtijevaju praćenje“, rekao je dr Nemanja Janković, specijalista opšte hirurgije i subspecijalista vaskularne hirurgije. On je naglasio da aneurizma trbušne aorte, tokom godina, postepeno napreduje bez simptoma, širi se i može doći do pucanja odnosno
rupture.

“Prema procjenama,  oko 80 odsto bolesnika ne preživi pucanje – rupture aorte, te mnogi ne stignu do bolnice. Ove godine smo imali nekoliko hitnih operacija aneurizme i bile su uspješne. Nedavno smo uveli I elektivne procedure za  operacije aneurizme trbušne aorte čime smo kompletirali sve usluge iz oblasti vaskularne hirurgije u Republici Srpskoj”, naglasio je dr Janković, koji je i pomoćnik direktora bijeljinske bolnice.



Operativno liječenje blagovremeno otkrivene anerizme trbušne aorte nosi rizike manje od 5 % zbog čega je naglašena važnost pravovremenog otkrivanja ove bolesti.. Prednost je u tome što se aneruizma trbušne aorte može otkriti jednim lakim, brzim i bezbolnim pregledom pomoću ultrazvuka, koji traje 5 do 10 minuta ako se izvodi ciljano u sklopu skrininga.

Neke zemlje Evropske unije uvele su nacionalni skrining program čime su značajno smanjile rupture, ali i smrtnost od ove bolesti. Desetodnevni skrining aneurizme trbušne aorte u bijeljinskoj bolnici obavljali su radiolozi dr Mirjana Šarčević i dr Jelena Marić, angiology dr Biljana Radulović i vaskularni hirurzi dr Jovica Vidović, dr Nemanja Janković i prof. dr Zlatko Maksimović.