UDRUŽENjE PORODICA NESTALIH BORACA I CIVILA “SEMBERIJE I MAJEVICE”: OKRUGLI STO “PRAVDA ZA NESTALE” :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE PORODICA NESTALIH BORACA I CIVILA “SEMBERIJE I MAJEVICE”: OKRUGLI STO “PRAVDA ZA NESTALE”


Izvor: Semberija info / O. Stjepanović

Udruženje porodica nestalih boraca i civila “Semberije i Majevice” Bijeljina,  organizovovalo je okrugli sto “Pravda za nestale” sa ciljem pronalska rješenja za brži proces traženja nestalih. Predsjednica Udruženja Smilja Mitrović pojasnila je da na spisku nestalih imaju 52 vojnika i civila.

- Već tri decenije od završetka rata u BiH, porodice još uvijek traže najmilije. Proces je spor, a mi smatramo da se nadležni svoj posao ne odrađuju kako treba. Imamo Institut za traženje nestalih koji ima sve ingerencije, ali sve tapka u mjestu. Moram naglasiti da i u Parlamentu BiH sjede tri konstitutivna naroda, tako bi i oni trebali da se pokrenu i rade u cilju pronalaska nestalih.Ako imamo potpisanu deklaraciju sa Srbijom i Hrvatskom, zašto to ne učinimo između tri konstitutivna naroda u BiH, jer nema tu šta da se krije”, rekla je Mitrovićeva.



- Vrijeme je neumoljivo, mi smo sve stariji i pitamo se, da li to neko čeka da i mi pomremo pa da se zaboravi na proces traženja”, rekla je Mitrovićeva i naglasila da će predložiti da se u Parlamentu BiH potpiše sporazum da će u ladicama sakrivene informacije razmijeniti.

- Imamo 500 posmrtnih ostaka koji i dalje leže u kosturnicama, a i taj proces je suviše spor”, naglasila je Mitrovićeva i pozvala po ko zna koji put sve nadležne da najzad počnu da rade svoj posao.

Članica Udruženja Vinka Šakotić imala je dvadesetjednogodišnjeg brata Mlađena Tomića, koji je nestao na Majevici 17. oktobra 1992. godine, kad je imao je 21 godinu, a i do danas nema ni traga od njegovih posmrtnih ostataka.
- Naši roditelji su umrli, a nisu uspjeli saznati gdje su Mlađenovi posmrtni ostaci. Moja obaveza je da nastavim da ga tražim i neću dozvoliti da se zaboravi. Od vlasti očekujem da aktivno rade po pitanju nestalih, jer tražim brata koji je bio dijete koji je izgubio ono najdragocjenije, a svoje najmilije traže i brojne druge porodice”, rekla je Šakotićeva.

​Član Udruženja Zoran Pikulić, čiji su roditelji ubijeni 1. avgusta 1992. godine u Pofalićima neumorno traga za posmrtnim ostacima svojih roditelja. 
- Tražićemo najmilije dok god smo živi, jer to je naša moralna obaveza. Očekujemo od ljudi koji učestvuju u procesu traženja nestalih da rade svoj posao”, naglasio je Pikulić. Pored članova Udruženja porodica nestalih, okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Tužilaštva Distrikta Brčko, policije, Instituta za traženje nestalih, SIPA-e i nevladinog sektora.