HOĆE LI RADNICI AD KOMUNALAC PREKINUTI ŠTRAJK? :: Semberija INFO ::

 

HOĆE LI RADNICI AD KOMUNALAC PREKINUTI ŠTRAJK?


U Bijeljini su danas održana dva sastanka na kojima su tražena rješenja trenutne nepovoljne situacije u kojoj se nalaze radnici AD Komunalac iz Bijeljine. Najprije je održan sastanak sa štrajkačkim odborom, sindikatom i upravom AD Komunalac. Sastanku je trebao prisustvovati i gradonačenik Bijeljine, Ljubiša Petrović, koji je predstavnik državnog kapitala u AD Komunalac i koji ima najveći uticaj kod imenovanja uprave preduzeća. Iako pozvan, ni gradonačelnik niti iko iz Gradske uprave Grada Bijeljina nije se pojavio. Drugi sastanak su odbornici gradske Skupštine održali sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica sa područja grada.



-Shodno zaključku sa prethodne sjednice Skupštine Grada Bijeljina danas smo održali sastanke sa zainteresovanim stranama pred sutrašnju tematsku sjednicu gradske Skupštine na kojoj ćemo raspravljati o problemima sa kojima se susreću radnici AD Komunalac iz Bijeljine. Prije sedam dana sam održao sastanak sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica za područja našeg grada. Oni su upoznati sa odlukama koji će biti predložene na sutrašnjoj sjednici naše Skupštine a imali su obavezu da o istim materijalima upoznaju ostale članove svojih savjeta. Takođe, uprava AD Komunalca je imala obavezu da pripremi analizu trenutnog finansijskog stanja u preduzeću kao i plan utroška sredstava koja bi dobili eventualnim usvajanjem predloženih odluka. Sastanci su bili korektni i konstruktivni od strane svih učesnika i mišljenja sam da smo vrlo blizu rješenja krize u kojoj se trenutno svi zajedno nalazimo. Svi smo se saglasili da je potrebno podržati radnike koji rade najteže poslove, odnosno one radnike koji rade na poslovima odvoza smeća i koji imaju minimalne plate“, rekao je nakon završenih sastanaka, Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina.



Što se tiče zahtjeva štrajkačkog odbora i sindikata AD Komunalac oni se, između ostalih tiču povećanja plate svim radnicima koji primaju neto platu do 950 KM na način da im se plata poveća minimalno deset posto i da se poboljšaju uslovi rada. Jedan od zahtjeva je da hitno otpočnu pregovori za zaključivanje kolektivnog ugovora u AD Komunalac a sindikat je tražio usvajanje moratorija na dalje zapošljavanje administrativnog osoblja u AD Komunalac.

Predsjednik Đurđević je istakao da su zaposleni u AD Komunalac saglasni da će, ukoliko njihovi zahtjevi budu usvojeni, prekinuti štrajk i odmah pristupiti obavljanju svojih svakodnevnih dužnosti.

(Semberija info)