PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELjINA: PROCJENE SU DA NAS ČEKA IZAZOVNA 2024. GODINA :: Semberija INFO ::

 

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELjINA: PROCJENE SU DA NAS ČEKA IZAZOVNA 2024. GODINA



Područna privredna komora Bijeljina održala je danas tradicionalni novogodišnji prijem za novinare kojom prilikom su predstavljeni rezultati rada komore ostvareni tokom prvih 11 mjeseci 2023. godine a bilo je govora i o aktuelnim pitanjima u privredi Republike Srpske i regije.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, Stevo Savić pohvalno se izrazio o saradnji sa upravama 12 lokalnih zajednica koje obuhvata PPK Bijeljina (obuhvata prostor od Vlasenice na jugu do Vukosavlja na zapadu) gdje kroz djelovanje privrednih savjeta zajednički nastoje popraviti ekonomske pokazatelje svake pojedine lokalne samouprave. On je istakao i aktivnosti koje je PPK Bijeljina radila u procesu geografske zaštite pojedinih autohtonih proizvoda sa ove regije, zatim mjere koje su poboljšale sistem dualnog obrazovanja, zapošljavanja osoba iz marginalizovanih grupa, opremanja kabineta praktične nastave u srednjim školama kao i organizovanja sajma srednjih škola te još mnogo drugih aktivnosti.

- Nalazimo se na kraju 2023. godine koja je bila puna iskušenja za privredu i naše regije i cijele Republike Srpske. Kada uporedimo privrednu aktivnost na području naše regije primjetno je blago stagniranje većine pokazatelja. Tokom ove godine smo uputili 40 inicijativa za izmjenu postojećih odnosno donošenje novih propisa koji se tiču popravljanja poslovne klime na području RS i BiH. Veliki problem koji je prisutan posljednjih godina jeste pitanje radne snage. Samo u 11 mjeseci ovo godine je izdata 781 radna dozvola za strane radnike više nego u 2022. godini. Procjene su da nas čeka izazovna 2024. godina kada je privreda u pitanju. Obzirom da smo mi malo tržište i da mnogo zavisimo od izvoza, stanje u kojem se trenutno nalaze tržišta zemalja Evropske unije, govori nam da će drvnoprerađivačka, metalska i još neke privredne grane sljedeće godine osjetiti to usporavanje evropske privrede. Ne znamo u kojoj mjeri će to pogoditi našu privredu ali će sasvim sigurno ostaviti negativne efekte“, izjavio je Stevo Savić, predsjednik PPK Bijeljina.