Republika Srpska je rezultat jedinstvene volje srpskog naroda :: Semberija INFO ::

 

Republika Srpska je rezultat jedinstvene volje srpskog naroda


Mjesni Odbor Boračke organizacije Janja, u saradnji sa Boračkom organizacijom grada Bijeljina, obilježio je večeras prigodnom svečanom akademijom i bogatim kulturno - umjetničkim programom trideset i drugi rođendan Republike Srpske.



Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije, pozdravivši porodice poginulih boraca, demobilisane borce, stvaraoce Republike Srpske i brojne građane okupljene u Domu kulture u Janji, istakao je da su srpski borci branili i odbranili Republiku Srpsku i s neskrivenim ponosom danas obilježavaju njen trideset i drugi rođendan.



“Zaslužuju ogromno poštovanje svi oni koji su, napustivši tokom rata svoja ognjišta, ostali ovdje, a nisu otišli u zapadne zemlje za boljim životom. Ostali ste ovdje da branite i odbranite svoju Republiku Srpsku. Mi proslavljamo ovaj datum zato što mi to tako hoćemo i tako želimo, a ne da bi bilo koga provocirali, niti bilo kome željeli da naudimo. Nakon onoga što smo svi doživjeli u prošlom ratu, ne treba niko da priziva neki novi rat, da ne bi ponovo nečija djeca bespotrebno ginula. Želim vam mir i puno zdravlja. Živjela Republika Srpska”, istakao je Miodrag Stevanović.

Tatjana Pantić, gradski menadžer, u svom obraćanju istakla je da je pomalo nevjerovatno da je jedan evropski narod, na kraju dvadesetog vijeka, morao da se bori za svoju slobodu i da za nju gine.



“Ponovila se i prije trdideset godina naša istorijska sudbina, da se ne samo sloboda morala braniti, već se branilo pravo na fizički opstanak. Uspjeli smo stvoriti Republiku Srpsku, koja je najznačajniji rezultat našeg nacionalnog korpusa u prethodnim decenijama. Nikada ne treba zaboraviti da je Republika Srpska stvorena u miru i da je rezultat jedinstvene volje srpskog naroda, da bude ni manje ni više, već samo ravnopravna sa drugim narodima u Bosni i Hercegovini. Republika Srpska je stvorena u miru, a odbranjena je u ratu i zato danas posebno poštovanje iskazujemo prema borcima koji su žrtvovali svoje živote da bi svi mi danas živjeli slobodno. Nažalost , svaka sloboda nije baš onakva kako su je sužnji opjevali. Ovo društvo treba puno više pažnje da posveti svojim sugrađanima i tako im vrati bar dio onoga bez čega su ostali zbog gubitka članova svojih porodica. Republika Srpska traje više od tri decenije, trpi udare i spolja i iznutra.  Ukoliko Republika Srpska bude jaka privredno, ekonomski, obrazovno i kulturno, odbranićemo se od svih pritisaka. Najveća mjera našeg patriotizma je odgovornost prema zaposlenima, učenicima, studentima, našim komšijama i prema svakome na čiji život možemo uticati svojim dobrim djelima”, istakla je Tatjana Pantić.

Radislav Borovčanin, predsjednik Mjesnog odbora Gradske boračke organizacije Janja izjavio je da se Dan Republike Srpske u Janji obilježava svečanim akademijama i prigodnim kulturno - umjetničkim programom već treću godinu zaredom.
 

“Ovo je već tradicionalna manifestacija kojom obilježavamo Dan Republike Srpske. S našim komšijama živimo u tolerantnoj atmosferi. Oni obilježavaju svoje značajne datume, niko nikome ne smeta i ne postavlja bilo kakva pitanja oko organizovanja ovakvih i sličnih manifestacija. U Janju se nakon rata vratilo kompletno bošnjačko stanovništvo, oni ovdje normalno žive i mi nemamo nikakvih međusobnih problema. U Novom naselju Janja izgrađeno je oko sedamsto kuća u kojima živi raseljeno srpsko stanovništvo koje je prije rata živjelo širom BiH”, podsjetio je Borovčanin.
 
Semberija info