Semberski uzgajivači svinja o dinamici isplate štete izazvane afričkom svinjskom kugom :: Semberija INFO ::

 

Semberski uzgajivači svinja o dinamici isplate štete izazvane afričkom svinjskom kugom


Semberski uzgajivači svinja, koji još uvijek nisu finansijski obeštećeni nakon izvršene eutanazije svinja na području Semberije zbog afričke svinjske kuge, od resornog ministarstva zatražili su danas  odgovor u pisanoj formi o preciznim rokovima isplate obeštećenja, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nakon sastanka sa uzgajivačima svinja s područja Semberije.

 “Ukoliko do desetog februara ne stigne precizan pismeni odgovor, dogovorili smo da 14. februara, u 12 časova, na Tripundan, donesemo odluku o mirnim protestima. Ukoliko dođe do takvog scenarija, obući ću radničko odijelo, uzeću očev traktor i pridružiću se mirnim protestima poljoprivrednika. Na taj način ću im pružiti moralnu podršku. Naši poljoprivrednici traže samo ono što im po zakonu pripada i žele saznati datum isplate tih sredstava. U proteklih dvadesetak dana poslali smo desetak mejlova ka resornom ministarstvu i stizali su nam neodređeni odgovori o tome kada ministar Savo Minić može doći na jedan ovakav sastanak i razgovarati s poljoprivrednicima. Oni žele da s ministrom razgovaraju o ovoj bolnoj temi, žeei čuti kakva je dinamika isplate sredstava za obeštećenje”, istakao je gradonačelnik Petrović.
Što se tiče isplate podsticaja sa lokalnog nivoa za pšenicu, u iznosu od 10 pfeniga po kilogramu, Petrović je izjavio da će isplata tih podsticaja početi u narednoj sedmici.



“Mi smo u prijedlogu rebalansa budžeta išli na to da obezbijedimo kompletna sredsta za isplatu podsticaja, ali nelegitimna Skupština nije usvojila rebalans budžeta, tako da je Bijeljina jedna od dvije lokalne zajednice u kojoj nije usvojen rebalans budžeta. Sada putem naredbi moramo isplaćivati sve podsticaje”, istakao je Petrović.

Trifun Đukić iz Donjeg Crnjelova, poljoprivredni proizvođač, kaže da je na njegovom imanju eutanazirano 57 svinja.



“ Petog januara ove godine uplaćeno mi je 20 odsto od ukupnog iznosa za obeštećenje. Iako smo imali najveće gubitke od afričke kuge svinja, ostali smo mi u Semberiji među posljednjima kojima treba da se isplati to obeštećenje. Gubimo vrijeme, žrtve smo stranačkih prepucavanja. Narod je podijeljen na seoske biznismene i obične seljake ili težake. Ljudi se prodaju za šaku novca, a sve ide po leđima seljaka”, kaže Đukić.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženje poljoprivrednika Semberije i Majevice kaže je u Semberiji eutanazirano oko 40.000 svinja, u Ugljeviku oko 2.600 i u Loparama oko dvije stotine svinja.



 “Lopare i Ugljevik su već isplaćeni, a tokom februara treba da budu isplaćeni i poljoprivrednici u Semberiji sa ukupno sedam do osam miliona KM. Mnogi su izgubili dobit i platili su visoku cijenu ove pošasti. Virus afričke svinjske kuge povremeno se ponovo javlja u nekim selima. U toku je izrada novih pravilnika za obnavljanje proizvodnje u svinjogojstvu. Podržavamo zahtjeve poljoprivrednika i još uvijek strpljivo čekamo da se isplate obeštećenja farmerima. Sa lokalnog nivoa čekamo na isplatu podsticaja za pšenicu, jer već u februaru treba izvršiti prihranjivanje pšenice”, istakao je Bakajlić.

Milan Nikolić, poljoprivredni proizvođač iz Crnjelova istakao je da poljoprivrednici traže samo precizne i pravovremene odgovore od resornog ministarstva o isplati materijalne nadoknade za eutanazirane svinje.



 “Semberija je žitnica koja hrani narod. Zbog toga tražimo da neko dođe iz resornog ministarstva i da nam kaže  šta ćemo i kada dobiti. Imao sam direktnu štetu od 20.000 KM u svinjogojstvu i do sada sam naplatio oko 20 odsto obeštećenja. Ukoliko do desetog februara ovo obeštećenje ne bude isplaćeno, idemo na blokadu puteva”, kaže Nikolić.

Slobodan Petrić, uzgajivač svinja iz Magnojevića kaže da je ovo bio još jedan sastanak bez dnevnog reda, na kojem ništa nije riješeno.



“Nismo čuli na koji će način Gradska uprava pomoći farmerima iz budžeta od 75 miliona KM. Ministarstvo poljoprivrede je preuzelo odgovornost za isplatu štete farmerima. Do sada je isplaćeno 15 miliona KM, a ostalo je da se isplati još sedam do osam miliona KM. Moja očekivanja su da će do kraja februara svi farmeri biti isplaćeni. Ljudima je izuzetno važno kako da nastave proizvodnju na svojim farmama, jer do 22. marta, oni koji su bili pozitivni,  nemaju pravo na useljavanje svinja na farme. Očekuju se značajne subvencije za nabavku priplodnog materijala, farme moraju biti ograđene, zatvorene, sa svim biosigurnosnim mjerama. Resorno ministarstvo će izdvojiti značajna sredstva za obnavljanje proizvodnje u svinjogojstvu”, istakao je Petrić.

(Semberija Info)