PREDSTAVLjAMO KANDIDATE PRIJAVLjENE NA 47. IZBOR SPORTISTE GODINE GRADA BIJELjINA ZA 2023. GODINU: AMBASADOR GRADA BIJELjINA ZA 2023. GODINU :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjAMO KANDIDATE PRIJAVLjENE NA 47. IZBOR SPORTISTE GODINE GRADA BIJELjINA ZA 2023. GODINU: AMBASADOR GRADA BIJELjINA ZA 2023. GODINU


Prošle godine su po prvi put dodijeljene nagrade u kategoriji „Ambasador Grada Bijeljina“. Radi se o ispravljanju nepravde prema sportistima koji su ponikli ili jadan dio karijere proveli u Bijeljini, koji su ostavili traga u gradskom sportu a potom svoju sportsku karijeru nastavili u nekom drugom gradu ili državi. Ove godine, u kategoriji „Ambasador Grada Bijeljina“ stiglo je pet prijedloga. Radi se o Luki Vukoviću (Karate klub „Zrenjanin“), Dragani Stanković (Košarkaški klub „Polkovice“ Poljska), Đorđu Kupusoviću (Biciklistički klub „BSK“ Banjaluka), Vojinu Iliću (Košarkaški klub „Bosna“ Sarajevo) dok je Rukometni klub „Bijeljina“ u ovoj kategoriji predložio Odbojkaški klub „Radnik“.

1. Luka Vuković (Karate klub „Zrenjanin“)


Rođen je 31.12.2000. godine u Bijeljini. Studij Fakulteta za fizičku kulturu odveo ga je u Beograd gdje je nastavio takmičenje za KK „Studentski grad“. Od 2021. godine, standardni je član karate reprezentacije Republike Srbije. Do sada je ostvario sljedeće zapažene rezultate:
-Bronzana medalja na Evropskom prvenstvu 2021. godine,
-Srebrna medalja na Balkanskom prvenstvu 2022. godine
Sve rezultate je postigao u seniorskoj kategoriji, preko 84 kg. Trenutno nastupa za Karate klub „Zrenjanin“.

2. Dragana Stanković (Košarkaški klub „Polkovice“)



Rođena je 18.01.1995. godine u Ljuboviji a od 2004. godine živi u Bijeljini gdje počinje trenirati košarku. Poslije juniorske karijere otišla je u Mađarsku i u tom periodu obukla reprezentativni dres Srbije. U dosadašnjoj karijeri ostvarila je zapažene rezultate. Ovo su samo neki od njih: dva puta prvak Mađarske, dva puta prvak Poljske, prvak Češke Republike, na WNBA draftu izabrana je u ekipu Las Vegasa. Ove sezone nastupa za ekipu Polkovice i uspješno nastupa u Evropligi za žene. U reprezentativnoj karijeri u juniorskoj selekciji, na dva Evropska prvenstva je osvajala bronzane medalje, sa seniorama je na Evropskom prvenstvu u Beogradu osvojila bronzanu medalju i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila bronzanu medalju. Poslije Admira Smajića, fudbalera Partizana i reprezentacije Jugoslavije, Dragana je drugi sportista iz Bijeljine sa osvojenom olimpijskom medaljom. Član je reprezentacije Srbije koja se kvalifikovala za Olimpijske igre koje se ove godine održavaju u Parizu.

3. Đorđe Kupusović (Biciklistički klub „BSK“ Banja Luka)



Rođen je 23.06.1996. godine. Član je Biciklističkog kluba „BSK“ Banja Luka i član profesionalnog tima CCN „Ferei Metalac“ iz Kraljeva. U 2023. godini je postao prvak Republike Srpske u dvije discipline u seniorskoj kategoriji: drum i hronometar. Kapiten je biciklističke reprezentacije Republike Srpske u drumskoj kategoriji. U 2023. godini bio je jedini predstavnik iz Bijeljine na međunarodnoj biciklističkoj trci Beograd - Banja Luka gdje je na prve dvije etape bio plasiran od 140 do 145 mjesta dok je na trećoj doživeo pad. Predstavljao je Bijeljinu na međunarodnoj sceni kao što su trke u Bugarskoj, Sloveniji i Kini gdje je ostvario13 mjesto a njegov tim je završio u generalnom plasmanu na 16 poziciji. Na međunarodnoj trci u Hrvatskoj zauzeo je 28 mjesto. Takođe, učestvovao je na Kupu Srbije u Šidu gdje je završio na trećoj poziciji.

4. Vojin Ilić (Košarkaški klub „Bosna“ Sarajevo)



Rođen je 09.08.2000. godine i kao djete počeo trenirati košarku u KK „Plus“ iz Bijeljine. Odatle je 2015. godine, nakon završene osnovne škole otišao u OKK „Spars“ iz Sarajeva. Tu je započeo seniorsku karijeru. Igrao je i za KK „Vršac“ iz istoimenog grada. Na bijeljinske parkete se vratio u sezoni 2022/23. kada je nastupao za KK „Budućnost Prolab“. U 2023. godini KK „Budućnost“ je ostvario istorijski uspjeh osvojivši treće mjesto u regularnom dijelu Prvenstva BiH, igrali su polufinale play off-a, kao i finale Kupa RS, gdje je Vojin bio jedan od najkorisnijih igrača bijeljinske ekipe. Na kraju Prvenstva BiH bio je najefikasniji igrač lige, te je i pozvan na pripreme reprezentacije BiH.

Nakon dobrih rezultata u bijeljinskom klubu, trener KK „Budućnost“ Josip Pandža, Vojin Ilić i još četiri košarkaša u septembru 2023. godine prelaze u KK „Bosna“ iz Sarajeva, gdje je Vojin opet jedan od najkorisnijih igrača, a dosadašnje dobre igre krunisao je i debijem za košarkašku reprezentaciju BiH na utakmici sa Kiprom krajem februara ove godine.

5. Odbojkaški klub „Radnik“ 


 
Rukometni klub „Bijeljina“ je u kategoriji „Ambasadror Grada Bijeljina“ predložio kolektiv Odbojkaškog kluba „Radnik“ iz Bijeljine.
 
-Naši odbojkaši su u 2023. godini napravili najveći rezultat od osnivanja OK „Radnik“: osvojili su Premijer ligu BiH u odbojci, osvojili su Kup BiH i osvojili su Kup Republike Srpske. Ostvarili su učešće u kvalifikacijama u odbojkaškoj Ligi šampiona a potom i u evropskom CEV Kupu i na najbolji način predstavili klub i Grad Bijeljinu na evropskoj sceni“, stoji u prijedlogu Rukometnog kluba „Bijeljina“.
 
(Semberija info)