PROMOVISANA 58. "SRPSKA VILA" :: Semberija INFO ::

 

PROMOVISANA 58. "SRPSKA VILA"


Promovisan je 58. broj časopisa “Srpska vila” u organizaciji SPKD “Prosvjeta” i Biblioteke “Filip Višnjić”.

Urednica “Srpske vile” prof. dr Jelina Đurković istakla je da je časopis “Srpska vila” postao kulturno dobro, ne samo Bijeljine nego i Republike Srpske i srpskog svijeta.

-Predstavili smo 58. broj, a tu su prozaisti našeg grada, esejisti, naučni radnici i pjesnici, a imamo i mlade snage koje smo “izrudarili” u Bijeljini”, rekla je Đurkovićeva. Član uredništva, profesor Stojanka Đokić je istakla da “ kad mladi ljudi istupe iz konformizma, to je velika stvar.



-“Srpska vila” ima cilj, i da se mladi bore za kulturu u smislu da “Srpska vila” postaje jedan hrabri pobunjenik protiv nekulture, sveopšteg materijalizma, stereotipa i loših odnosa u društvu”, rekla je Đokićeva. Član uredništva Aljoša Ljubojević, jedan od autora u časopisu, podsjetio je da je prošle godine njegova priča po drugi put osvojila jedno od mjesta na “Književnim susretima Zijad Dizdarević” u Fojnici, a priča je objavljena i u 58. broju “Srpske vile”.

-Znači mi mnogo kada postoji neki prostor da se sačuvaju te priče od zaborava, da neke nove generacije imaju priliku da ih pročitaju i da mi koji se bavimo pisanom riječju, možemo da vidimo šta neko od nas u Semberiji piše i da “Srpsku vilu” možemo pokloniti našim kolegama u drugim gradovima”, rekao je Ljubojević. Jedna od autora je Nikoleta Petrović rekla je da je “velika čast i odgovornost biti dio “vilinske priče”, jer to shvata ozbiljno i kao misiju da ožive književnost”.



-Novinar sam po struci, a volim lijepu, pisanu riječ, naročito prozu. Sve je krenulo neplanski, a vremenom sam dobila nagrade za tekstove i priče, a potom se izrodila jedna priča koja ide u nastavcima. Prvobitan naziv je bio “Ona”, a vremenom je dobijala i druge naslove, pa se potom priča proširila na jednu rodovsku zajednicu u kojoj opisujem njenu braću, ujake, tetke i td.  Smatram da nikad ne smijemo zaboraviti svoje korijene, pretke i odakle potičemo, a da sve to prenosimo na svoje potomke”, rekla je Petrovićeva.
Semberija info