PREDSTAVLjEN PROJEKAT „ŠANSA ZA IT POČETAK“: BIĆE LAKŠE ZA BUDUĆE PROGRAMERE :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjEN PROJEKAT „ŠANSA ZA IT POČETAK“: BIĆE LAKŠE ZA BUDUĆE PROGRAMERE


U Gradskoj upravi Grada Bijeljina danas je predstavljen projekat „Šansa za IT početak“. Radi se o projektu koji će se na području Grada Bijeljina realizovati kao dio programa „Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Vlada Švedske a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH. Pored Bijeljine, projekat „Šansa za IT početak“ u BiH se realizuje u još sedam jedinica lokalne samouprave i tri kantona.



-Gradska uprava Grada Bijeljina je putem Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, aplicirala na dva projekta i prošla na oba. Jedan od njih je „Šansa za IT početak“ koji ima za cilj doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju novih generacija mladih ljudi koji će biti u stanju da, kroz usvajanje novih znanja i vještina lakše pronađu ili pokrenu vlastiti posao“, rekao je Filip Božić, savjetnik gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Projekat „Šansa za IT početak“ u Bijeljini će se realizovati u partnerstvu sa Tehničkom školom „Mihajlo Pupin“ i IT kompanijom „Elephant Solutions“ a fokusiraće se na unapređenje i modernizaciju nastavnog procesa sa posebnim akcentom na smjerove koje obrazuju mlade informatičare u bijeljinskoj Tehničkoj školi.



-U okviru projekta koji danas zvanično predstavljamo javnosti želimo da poboljšamo postojeći nastavni plan i program za informatička zanimanja. U tom procesu od ključne važnosti će nam biti iskustva privatnih IT kompanija koje poznaju tržište i njegove potrebe. Uz to, radićemo na unapređenju uslova za izvođenje praktične nastave u Tehničkoj školi, organizovati praktičnu nastavu kod poslodavaca te raditi na dodatnom stručnom usavršavanju profesora u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“. Kao rezultat ovog projekta, dvije učionice u Tehničkoj školi biće opremljene novom informatičkom opremom a učenici ove škole će imati priliku da obavljaju praksu u informatičkim kompanijama gdje će imati priliku po prvi put susresti se sa realnim IT izazovima i mentorstvom iskusnih programera“, izjavila je Ankica Todorović, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije GUG Bijeljina.



Vrijednost ovog projekta iznosi nešto više od 88 hiljada konvertibilnih maraka od čega će Vlada Švadske izdvojiti oko 60 hiljada a Gradska uprava Grada Bijeljina 28 hiljada KM. Direktor Tehničke škole „Mihajlo Pupin“, Milenko Maksimović istakao je da će realizacijom ovog projekta biti dodatno podignut kvalitet obrazovanja u ovoj školi na odsjecima za „Informacione tehnologije“ i „Računarstvo i programiranje“.

-Značajno je da će naša škola dobiti 30 novih računara i dvije pametne table, naši profesori će dodatno proširiti svoja znanja a učenici će imati priliku da praktična znanja usvajaju u privatnim IT kompanijama. Kao direktor škole, mogu sa ponosom reći da na ovim smjerovima nemamo problema sa upisom veoma dobrih i kvalitetnih učenika i raduje me da ćemo im pružiti priliku da jako brzo, imaju priliku da još više unaprijede svoja znanja i vještine“, istakao je Maksimović.

(Semberija info)