PREDSTAVLjAMO KANDIDATE PRIJAVLjENE NA 47. IZBOR SPORTISTE GODINE GRADA BIJELjINA ZA 2023. GODINU: KATEGORIJA NAJPERSPEKTIVNIJI MLADI SPORTISTA – 1. dio :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjAMO KANDIDATE PRIJAVLjENE NA 47. IZBOR SPORTISTE GODINE GRADA BIJELjINA ZA 2023. GODINU: KATEGORIJA NAJPERSPEKTIVNIJI MLADI SPORTISTA – 1. dio


Za kategoriju „Najperspektivniji mladi sportisti“ u redakciju „Semberskih novina“ po tradiciji, pristiglo je najviše prijedloga. Naime, 21 klub iz Bijeljine predložio je 30 kandidata a u nastavku vam predstavljamo prvih 15: Nikolina Marković (Tekvondo klub „Sokol“), Pavle Kapor (Rukometni klub „Bijeljina“), Dušan Simikić (Karate klub „Panteri plus“), Ema Kovač, Katarina Banduka, Dragan Senić i Luka Pajkić (Atletski klub „Atletik“), Anastasija Stankić (Šahovski klub „Svetozar Gligorić“), Jovana Trifković (Ženski rukometni klub „Radnik“), Novak Manojlović (Košarkaški klub „Budućnost BN“), Lana Jašarević i Anastasija Mitrović (Tekvondo klub „Jopa“), Perica Joković (Bokserski klub „Radnik“), Mihailo Ranković (Kik boks klub „Radnik Intergaj“), Vuk Vuković (Auto karting klub „Optima motorsport“)...
 
1. Tekvondo klub „Sokol“ – Nikolina Marković



Rođena je 31.05.2010. godine u Bijeljini. Trenira tekvondo sedam godina u Tekvondo klubu „Sokol“. U 2023.godini postigla je sljedeće rezultate:
- Srebrna medalja na Balkanskom prvenstvu,
- Bronzana medalja na Državnom prvenstvu BiH,
- Zlatna medalja na međunarodnom turniru u Slovačkoj,
- Zlatna medalja na međunarodnom turniru „Zrenjanin Open 2023“,
- Imperium Open Beograd, 2. mjesto,
- Elit open Beograd, 2. mjesto,
- Pančevo Open, 1. mjesto.
 
2. Rukometni klub „Bijeljina“ – Pavle Kapor


 
Rođen je 2009. godine. Kadetski je reprezentativac Republike Srpske. Kao talentovan rukometaš u 2022. godini priključen je prvom timu RK „Bijeljina“. Na turnirima u 2023. godini na kojim je nastupao bio je najbolji strijelac turnira tri puta, četiri puta bio je u idealnim sedmorkama dok je dva puta proglašen za najboljeg igrača turnira. U 2023. godini bio je najbolji strijelac pionirske lige RS. Sa pionirskom ekipom RK „Bijeljina“ osvojio je prvo mjesto na turniru u Španiji na kojem je učestvovalo 120 ekipa iz šest država. Do titule najbolje ekipe savladali su protivnike iz Španije, Francuske, Italije, Austrije i Njemačke dok je Pavle Kapor ponio titulu najboljeg igrača i strijelca turnira. Sa kadetskom reprezentacijom Republike Srpske 30.12.2023. godine osvojio je prvo mjesto na prestižnom rukometnom turniru koji se igrao u Grčkom gradu Solunu. Pavle je unuk Nurdina Selimovića, jednog od osnivača, dugogodišnjeg rukometaša i kapitena RK „Bijeljina“.

3. Karate klub „Panteri plus“ – Dušan Simikić


 
Rođen je 16.09.2010. godine u Bijeljini. Pohađa OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Velikoj Obarskoj. Tokom 2023. godine ostvario je sljedeće rezulatate: prvo mjesto na Regionalnom takmičenju (26. februar), treće mjesto na prvenstvu RS (18. mart), peto mjesto na prvenstvu BiH (29. april) i drugo mjesto na Izbornom turniru „BH Sarajevo OPEN“ (prvi april).
 
4. Atletski klub „Atletik“ – Ema Kovač


 
Rođena je 15.01.2008. godine u Bijeljini. U svojoj uzrasnoj kategoriji tokom posljednih pet godina proglašavana je za najbolju atletičarku Republike Srpske. Tokom 2023. godine, Ema je postala dvostruka rekorderka RS i BiH u disciplini trčanje na 600 metara u dvorani a ostvarila je i najbolja vremena u BiH u disciplinama 800 i hiljadu metara. Prvak je BiH u disciplini 600 metara u kategoriji djevojčice/dječaci, u disciplini 80 metara u kategoriji mlađi juniori a najbolja u Republici Srpskoj je u disciplini 600 i 800 metara i u krosu na 1000 metara. Ekipni je prvak RS u disciplini kros trčanje na 1000 metara.

U septembru 2023. učestvovala je na Međunarodnom atletskom mitingu „Zvijezde budućnosti – Bled 2023“.  Na turniru je učestvovalo 420 talentovanih atletičara iz Slovenije, Hrvatske i Austrije i jedina iz BiH, Ema Kovač. Ema je nastupala u trci na 600m, gdje je konkurenciji 15 takmičarki osvojila prvo mjesto uz lični rekord.
Kao posljedica odličnih rezultata iz 2023. godine Ema Kovač je početkom ove godine dobila poziv u atletsku reprezentaciju BiH sa kojom je početkom februara 2024. u Beogradu nastupila na Balkanskom prvenstvu u atletici. Ni ovo takmičenje nije prošlo bez medalja i rekorda za Emu ali ćemo o tome više za godinu dana.
 
 
5. Atletski klub „Atletik“- Katarina Banduka


 
Rođena je 24.09.2010. godine u Bijeljini. Katarina spada u red najperspektivnijih bacača kugle u mlađim kategorijama u Republici Srpskoj. U toku 2023. godine postala je dvostruki prvak RS u bacanju kugle u kategorijama mlađih i starijih pionira, osvajač bronzane medalje na Prvenstvu RS u bacanju koplja (mlađi pioniri), viceprvak BiH u bacanju kugle (mlađi pioniri).
 
6. Atletski klub „Atletik“ – Dragan Senić



Rođen je 18.05.2009. godine u Beogradu. Tokom 2023. godine postigao je sljedeće rezultate u kategoriji starijih pionira: prvak RS u krosu na 2000 metara, prvak RS u štafeti 4X400 metara i bronzana medalja na Pojedinačnom prvenstvu BiH u krosu na 3000 metara. Na Prvenstvu Republike Srpske za starije juniore osvojio je bronzanu medalju u disciplini 1500 metara. U ekipnoj konkurenciji, sa kolegama iz kluba  postao je prvak RS u krosu na 2000 metara i viceprvak BiH u krosu na 3000 metara.
 
7. Atletski klub „Atletik“- Luka Pajkić


 
Rođen je 11.03.2008. godine u Bijeljini. U kategoriji starijih pionira tokom 2023. godine ostvario je sljedeće uspjehe na atletskim borilištima: prvak RS u disciplini 300 metara prepone, prvak RS u štafeti 4x100 metara, viceprvak RS u disciplini skok u vis, ekipni prvak RS u krosu na 2000 metara, ekipni viceprvak BiH u krosu na 3000 metara i osvajač bronzane medalje na Prvenstvu BiH u disciplini skok u vis. Jedan od najperspektivnijih višebojaca u RS/BiH.
 
8. Šahovski klub „Svetozar Gligorić“ – Anastasija Stankić


 
Tokom 2023. godine Anastasija Stankić je nastavila niz sjajnih nastupa i odličnih rezultata:
1.       Zlatna medalja na kadetskom prvenstvu RS,
2.       Zlatna medalja na kadetskom prvenstvu BiH,
3.       Srebrna medalja na Ubrzanom šahovskom prvenstvu RS,
4.       Srebrna medalja na Prvoj ligi RS u omladinskoj konkurenciji,
5.       Učestvovala na evropskom prvenstvu u Rumuniji (prvakinja BiH).
 
9. Ženski rukometni klub „Radnik“- Jovana Trifković


 
Jovana Trifković rođena je 06.11.2010. godine u Bijeljini. Učenica je sedmog razreda Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“. Rukomet je počela trenirati sa sedam godina u ŽRK ''Radnik''. Član je kadetske selekcije ovog kluba koja je ostvarila zapažene rezultate u Omladinskoj ligi Republike Srpske, gdje je osvojila drugo mjesto i izborila plasman na kadetsko prvenstvo BiH. Na kadetskom prvenstvu koje je održano u Zavidovićima, djevojke iz Bijeljine su osvojile četvrto mjesto. Dobrim igrama u završnici pomenutog prvenstva istakla se upravo Jovana Trifković pa je uslijedio poziv od strane selektora kadetske reprezentacije (Fuad Mahmutović) Rukometnog saveza BiH. Takođe, pozivana je na okupljanje kadetske reprezentacije Republike Srpske kada su u Beogradu odigrale više utakmica na susretima regiona. Učestvovala je i na kampovima u Beogradu i Knjaževcu. Na mnogim turnirima na kojima je naša kadetska ekipa učestvovala proglašena je i za najboljeg igrača („Nikoljdanski turnir“ u Obrenovcu, „Trofej Beograda“, „Bijeljina kup 2023“...).
 
10. Košarkaški klub „Budućnost BN“ – Novak Manojlović



Novak Manojlović je rođen u Bijeljini 2007. godine. Košarkom se bavi već10 godina i prošao je sve selekcije KK ”Budućnost BN”. Visok je 204 cm i sa mnogo uspjeha igra na poziciji krilnog centra. Ističe se velikom borbenošću.

11. Tekvondo klub „Jopa“ – Lana Jašarević



-Lana Jašarević rođena je28.02.2009. godine u Bijeljini. Učenica je osmog razreda OŠ „Jovan Dučić“. Tekvondo trenira od 2016. godine. Nosilac je crnog pojasa 1 DAN. Pet godina zaredom prvak je Republike Srpske u svojoj kategoriji. U 2023. godini Lana je izborila mjesto u reprezentaciji Bosne i Hercegovine sa kojom je učestovala na Balkanskom prvenstvu, Evropskom i Svjetskom prvenstvu postavši tako prva takmičarka TKD kluba „Jopa“ koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo.

U 2023.godini Lana je ostvarila sljedeće rezultate: zlatnu medalju na Kupu Bosne i Hercegovine, srebrna medalja na Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine, prvo mjesto na Međunarodnom turniru „Kakanj OPEN 2023“, prvo mjesto na Međunarodnom turniru „Milenijum OPEN 2023“ i prvo mjesto na Međunarodnom turniru  „Hadžići OPEN 2023“.

12. Tekvondo klub „Jopa“ – Anastasija Mitrović



Anastasija Mitrović je rođena 14.09.2012. godine. Tekvondo trenira četiri godine. Nosilac je crvenog pojasa. Prošla godina je bila najuspješnija u dosadašnjoj sportskoj karijeri. Anastasija je naime, na Kupu BiH osvojila zlatnu medalju i bila proglašena za najbolju takmičarku na turniru u kategoriji mlađih kadetkinja. Na prvenstvu BiH osvojila je srebrnu medalju. Tokom prošle godine je postala članom tekvondo reprezentacije Bosne i Hercegovine sa kojom je učestvovala na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Tamo je ostvarila odličan nastup osvojivši peto mjesto u svojoj kategoriji. Sa reprezentacijom BiH učestvovala je i na Balkanskom prvenstvu u Sarajevu gdje je osvojila srebrnu medalju i titulu vicešampionke Balkana. Na Međunarodnom turniru „Bosna Visoko 2023“ osvojila je treće mjesto dok je na Međunarodnom turniru „Šampioni kup 2023“ osvojila srebrnu medalju.

13. Bokserski klub „Radnik“ – Perica Joković



Rođen je 11.02.2007. godine u Bijeljini. Boks trenira tri godine a najveću uspjeh u 2023. godini ostvario je osvajanjem zlatne medalje na pojedinačnom prvenstvu Republike Srpske i srebrne medalje na pojedinačnom prvenstvu Bosne i Hercegovine. Takmiči se u kategoriji juniora i trenutno je jedna od najperspektivnijih mladih boksera Republike.

14. Kik boks klub „Radnik Intergaj“ – Mihailo Ranković



Mihailo je rođen 2005. godine u Bijeljini. Tokom 2023. godine takmičio se u kategoriji starijih juniora i ostvario sljedeće rezultate: prvo mjesto na prvenstvu BiH u kik boksu, disciplina ful kontakt (Laktaši, april 2023) potom treće mjesto na prvenstvu BiH u kik boksu, disciplina lou kik (Pale, maj 2023). Kao kruna uspješne sezone osvojio je drugo mjesto na Evropskom prvenstvu u kik boksu, disciplina ful kontakt (Istanbul, avgust-septembar 2023).

15. Auto karting klub „Optima motorsport“ – Vuk Vuković



Rođen je 11.06.2008. godine u Baru. Automobilizmom se počeo baviti 2023.  nastupajući za Auto karting klub „Optima motorsport“ u disciplini drift auto trke. Kao najmlađi takmičar osvojio je visoko treće mjesto u klasi Street Drift kup Republike Srpske. Drift kup RS se bodovao u okviru prvenstva Srbije SDC (Serbian drift championship) gdje su na istom turniru i istoj stazi vozačko umijeće pokazivali vozači iz BiH i Srbije. Vuković je u takvoj konkurenciji, u generalnom plasmanu ostvario treće najbolje vrijeme sezone.

(Semberija info)