FOND PIO RS PREDSTAVIO IZVJEŠTAJ O RADU ZA 2023. GODINU :: Semberija INFO ::

 

FOND PIO RS PREDSTAVIO IZVJEŠTAJ O RADU ZA 2023. GODINU


U prostorijama Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske danas je predstavljen izvještaj o radu ove institucije za period 01.01.- 31.12.2023. godine. Direktor Mladen Milić iznio je podatak da je tokom prošle godine Fond PIO RS zaprimio i rješio 93 hiljade zahtjeva po osnovu ostvarivanja prava na penzijsko i invalidsko osiguranje. Prosječan broj dana potreban za rješavanje jednog zahtjeva iznosio je 27 dana što je mnogo manje u odnosu na zakonski rok (Zakon o upravnom postupku RS) od 60 dana. Zaključno sa posljednjim danom prošle godine, bilo je 282.500 korisnika prava dok je prosječna samostalna penzija iznosila 540,50 konvertibilnih maraka (veća za 17,33 % u odnosu na 2022.). Minimalnu penziju, u iznosu od oko 300 KM primalo je oko 16 hiljada građana. U 2023. godini ostvareni su rekordni prihodi od milijardu i 362 miliona KM (15,08 % više u odnosu na 2022. godinu) ali su i rashodi imali tendenciju rasta: milijardu i 641 milion KM (18,56 % više u odnosu na 2022. godinu). Razlika od 279 miliona KM, u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, nadoknađena je iz budžeta Republike Srpske (tokom 2022. godine ova razlika je iznosila 197 miliona KM).

Fond PIO Republike Srpske u prošloj je godini imao 484,9 miliona KM potraživanja. Najveći dužnici su javne zdravstvene ustanove (174 miliona KM) gdje je potpisan ugovor o reprogramu dugovanja i za sada uplate teku po planu. Tu su i preduzeća u kojima je pokrenut stečajni i likvidacioni postupak (89 miliona KM), privatna preduzeća (120 miliona KM) dok je i dalje enormno visok iznos dugovanja samostalnih preduzetnika – zanatlija (skoro 92 miliona KM)...

Kada su u pitanju planovi za tekuću godinu direktor Milić je istakao posvećenost cijelog kolektiva mjerama štednje na svim poljima kao i opredjeljenje ka unapređenju i poboljšanju svih procesa unutar Fonda.

-U toku je proces digitalizacije i automatizacije svih tokova u Fondu PIO RS. Primjera radi, svaki dokument koji se preda u bilo kojoj ispostavi Fonda biće skeniran i istog momenta u sistemu dostupan svakom ovlaštenom licu u Fondu kojem je takav dokument potreban u radu. Takođe, očekujemo da će se ove godine usvojiti određene izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju RS te da ćemo potpisati ugovore o razmjeni podataka sa kolegama iz austrijskog i njemačkog Fonda te sa Dojče bankom. U završnoj je fazi izrada međudržavnih sporazuma o socijalnom osiguranju BiH sa Crnom Gorom, Turskom i Australijom“, rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS, dodavši da je tokom jučerašnjeg dana završen proces finansijske revizije koji je vodila Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Kao i prethodnih sedam godina, i ovaj put je Fond PIO Republike Srpske dobio pozitivno mišljenje o finasijskom poslovanju i usklađenosti poslovanja sa pozitivnim pravnim propisima – bez ijedne preporuke ili skretanja pažnje.

Semberija info