SKUD „SEMBERIJA“ ČUVA TRADICIJU LAZARICE :: Semberija INFO ::

 

SKUD „SEMBERIJA“ ČUVA TRADICIJU LAZARICE


Dječiji ansambl JU Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Semberija“ iz Bijeljine obilježio je danas praznik Lazarevu subotu tradicionalnom proljetnom igrom “Lazarice”. Program obilježavanja je počeo igrom i pjesmom ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ a završen na platou ispred zgrade Gradske uprave Grada Bijeljina.



SKUD „Semberija“ na ovaj način baštini i čuva tradiciju na vrijeme kada su na današnji dan djevojčice i djevojke od ranih jutarnjih sati obilazile domaćinstva, igrale, pjevale, blagosiljale domaćina i prizivale rodnu godinu.
 


Gradska uprava Grada Bijeljina je bila centralno mjesto današnjeg okupljanja.
Svi učesnici nastupa poželjeli su sugrađanima blagostanje i sreću uoči predstojećeg Vaskrsa.



-Lazarice su simbol, vijesnici dolaska proljeća i danas, još jednom oživljeni naši običaji predstavljaju uvertiru pred nastupajuće vaskršnje praznike. Danas smo se okupili da u dobrom raspoloženju dočekamo naše lazarice, da zajedno proslavimo Lazarevu subotu i da u jednoj veseloj atmosferi pokažemo, zajedno sa našim najmlađima koliko sreće i radosti ovaj praznik donosi. Srećni smo što je danas tako mnogo djece sa nama“, rekao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.
 
 
Semberija info