BRČKO: Konferencija o održivom razvoju energije u BiH :: Semberija INFO ::

 

BRČKO: Konferencija o održivom razvoju energije u BiH


 
Univerzitet Privredna akademija Brčko distrikta BiH i Fakultet tehničkih nauka uspješno održali su međunarodnu stručnu  konferenciju o Održivom razvoju energije u Bosni i Hercegovini.
 
Fakultet tehničkih nauka Univerziteta Privredna akademija Brčko distrikta BiH, na čelu sa dekanom prof. dr Velemirom Zekićem, sa zadovoljstvom objavljuje uspješan završetak međunarodne stručne konferencije o Održivom razvoju energije u BiH, koja je održana 20. aprila u prostorijama Univerziteta Privredne akademije u Brčkom.  Konferencija je okupila vodeće i stručnjake, istraživače i akademike iz oblasti energetike, prava, ekologije,  kako bi raspravljali o ključnim pitanjima održivog razvoja energije u Bosni i Hercegovini.


 
Na konferenciji su sudjelovali eminentni profesori iz cijelog regiona, među kojima su se istakli:
 
• dr Dragan Škobalj - Mogućnost prirodnog prenosa energije
• dr Nurdin Ćehajić - Kogeneracijske tehnologije za korištenje energije iz biomase
• dr Elvedin Šabanović - Napredak Bosne i Hercegovine prema ostvarenju globalnog okvira ciljeva održivog razvoja
• dr Miodrag Komarčević - Geostrateski uticaj rata u Ukrajini na energetsku bezbednost-slučaj Srbija
• dr Ratomir Antonović - Budućnost solarne energije na energetskim tržištima
• Na konferenciji su učestvavali i predstavnici iz Narodne Republike Kine, a njihova iskustva prenio je Chen Xin, inženjer i projekt menadžer iz fime Dongfang Electric Corporation iz Čengdu-a. 
Njihovi stručni radovi, kao i ostali prijavljeni radovi predstavljali su temelj za dubinske diskusije o ključnim aspektima održivosti energetskog sektora u BiH.

Nakon prezentacija, učesnici su aktivno diskutovali o temama radova, iznoseći svoje mišljenje. Zaključili su da u Bosni i Hercegovini preovladava proizvodnja električne energije iz neobnovljivih izvora, uglavnom iz uglja (oko 70%), te da je neophodno povećati udio obnovljivih izvora energije i poboljšati energetsku efikasnost u industriji i domaćinstvima.
 
Ova konferencija je bila prilika za razmjenu ideja, najboljih praksi i naučnih dostignuća, te je istakla važnost saradnje između akademske zajednice, industrije i javnog sektora u postizanju održivog razvoja energije, kao i preuzmanje praksi koji se tiču energije i energenata iz drugih država. Na konferenciji su učestvavali i predstavnici iz Narodne Republike Kine, a njihova iskustva prenio je Chen Xin, inženjer i projekt menadžer iz fime Dongfang Electric Corporation iz Čengdu-a.
Zahvaljujemo se svim medijskim partnerima koji su pratili ovaj događaj, kao i svim učesnicima, panelistima i organizatorima koji su doprinijeli uspjehu ove konferencije.