Nasiljem protiv književnosti :: Semberija INFO ::

 

Nasiljem protiv književnosti


Knjigu možete čitati ili ne čitati, voljeti ili ne voljeti, ali ne možete zabraniti njeno postojanje u javnom prostoru, poručilo je Srpsko književno društvo i pozvalo nadležne ustanove da obezbijede neometan književni život. Knjige treba da žive svoj život.

Srpsko književno društvo  je u svom saopštenju od 10. avgusta pozvalo sve nadležne ustanove da obezbijede neometano odvijanje književnog života, a sve njegove učesnike da se suzdrže od nasilja i podstrekivanja na nasilje. Nasilje i zabrane nikada nikome ništa dobro nisu donijeli. Čak ni onima koji u njima učestvuju, na njih podstiču ili iza njih stoje, ističe se.

Srpsko književno društvo u svom saopštenju podsjeća da je u  Aranđelovcu, 7. avgusta ove godine, nasilno onemogućeno predstavljanje knjige „Kontraendorfin” Svetislava Basare i da je to učinila jedna veoma agresivna grupacija.

„Nasilnicima se nije dopao način na koji se u romanu pominju Desanka Maksimović i Ivo Andrić, ponašajući se pritom kao basarijanski likovi koji pokazuju zabrinjavajuće neshvatanje razlike između fikcije i zbilje, što je jedna od najvažnijih Basarinih tema. Grupa nasilnika je sebi dala za pravo da određuje kojim knjigama i piscima je dopušteno da budu predstavljeni, čak i da se pojave, u Aranđelovcu.

Grupa nasilnika je uskratila organizatorima pravo da koncipiraju i održe program, Basari da predstavi svoje književno djelo, a prisutnima da čuju autora zbog koga su došli. Od toga pa do prebijanja i likvidacija pisaca i spaljivanja knjiga, nije daleko. Desanki Maksimović i Ivi Andriću ova vrsta odbrane svakako nije potrebna. Potrebna je onima koji se iza njih zaklanjaju.

Svako ima pravo da mu se knjiga ili autor ne svide, s dobrim ili lošim razlogom. Ima pravo čak i da književnost i njenu logiku ne razumije, ali nema pravo da svoje neslaganje, nerazumevanje ili neznanje ispoljava na nasilan način i ugrožava tuđa prava i tuđu bezbjednodst. Knjigu možete čitati ili ne čitati, voleti ili ne voleti, ali ne možete zabraniti njeno postojanje u javnom prostoru”, kaže se još u saopštenju Srpskog književnog društva.

​Politika