Dogodilo se na današnji dan, 22. februar :: Semberija INFO ::

 

Dogodilo se na današnji dan, 22. februar


1512. godine – Umro je italijanski moreplovac Amerigo Vespuči. Prema latinskoj verziji njegovog imena (Americus), nemački kartograf Martin Valdzemiler nazvao je Novi svet Amerika (America), premda je novi kontinent 1492. godine otkrio Kristofer Kolumbo. Vespuči je u Novi svet putovao 1499. godine kao član španske ekspedicije, a 1501. i 1502. godine je predvodio portugalsku ekspediciju.

1784. godine – Iz njujorške luke je isplovio prvi američki trgovački brod za Kinu “Kineska carica”. U Kinu je stigao 28. avgusta.

1788. godine – Rođen je nemački filozof Artur Šopenhauer, čije je delo postalo cenjeno pred kraj njegovog života i posle smrti (1860). Njegova duboko pesimistična filozofija našla je sledbenike u generaciji razočaranoj neuspehom nacionalnih pokreta 1848. godine, a u filozofiji i književnosti imala je odraza u delima Fridriha Ničea i Tomasa Mana. Najznačajnija dela: “Svet kao volja i predstava”, “Pararega i paralipomena”.

1819. godine – SAD su preuzele Floridu od Španije, prema sporazumu koji su potpisali američki državni sekretar Džon Kvinsi Adams i španski ministar Don Luis de Onis.

1826. godine – Rođen je srpski političar i novinar Svetozar Miletić, vođa Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava u Austro-Ugarskoj. Bio je učesnik Majske skupštine 1848. godine, gradonačelnik Novog Sada 1861. i predvodnik liberalne struje na Blagoveštanskom saboru. Osnivač je “Srpske narodne slobodoumne stranke” (1869) i tvorac njenog Bečkerečkog programa. Pokrenuo je čuveni list “Zastava”, vodeće glasilo vojvođanskih Srba.

1828. godine – Mirom u Turkmančaiju poražena Persija ustupila je Rusiji deo Jermenije, uključujući glavni grad Jerevan.

1848. godine – U Parizu je izbila revolucija izazvana privrednom krizom. Pod pritiskom pobunjenika, kralj Luj Filip je abdicirao i 24. februara je proglašena Druga republika, koja je opstala do decembra 1852. godine, kada se Šarl Luj Napoleon proglasio za cara Napoleona III.

1862. godine – Tokom Američkog građanskog rata Džeferson Dejvis proglašen je za predsednika Konfederacije Država Amerike (otcepljene južne države).

1882. godine – Knez Milan Obrenović proglasio je Srbiju kraljevinom i sebe kraljem. Knez je postao 1868. godine posle ubistva njegovog oca kneza Mihaila, a vlast je preuzeo od namesnika kad je 1872. godine postao punoletan.

1900. godine – Rođen je španski filmski režiser Luis Bunjuel, jedan od najvećih stvaralaca u svetskoj kinematografiji. Snimio je 32 filma, a “Andaluzijski pas” iz 1928. godine i “Zlatno doba” iz 1930. godine postali su obrazac nadrealističkog poetskog filma.

1913. godine – U vojnoj pobuni u Meksiku ubijeni su meksički revolucionar i predsednik (1911-13) Francisko Madera i potpredsednik Pino Suares.

1935. godine – Rođen je Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine 20. veka i jedna od najmarkantnijih ličnosti u književnim krugovima 60-ih i 70-ih godina. Bio je dramaturg pozorišta “Atelje 212” u Beogradu i lektor u Strazburu, Bordou i Lilu. Najznačajnija dela: “Mansarda”, “Bašta, pepeo”, “Peščanik”, “Grobnica za Borisa Davidoviča”, “Enciklopedija mrtvih”, “Čas anatomije”.

1966. godine – Premijer Ugande Milton Obote preuzeo je svu vlast u zemlji i naredio da se uhapsi pet ministara.

1967. godine – Napadom na severnovijetnamske trupe severno od Sajgona, američke i južnovijetnamske snage počele su najveću zajedničku operaciju u Vijetnamskom ratu.

1979. godine – Karipsko ostrvo Santa Lusija steklo je posle 165 godina britanske uprave punu nezavisnost i postalo 40. članica Komonvelta.

1980. godine – Izraelska vlada pustila je u opticaj novu nacionalnu valutu šekel, koji je zamenio izraelsku funtu.

1987. godine – Umro je američki slikar, novinar, filmski režiser i producent Endi Vorhol, jedan od najznačajnijih predstavnika pop-art slikarstva.

1993. godine – Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju o pokretanju postupka za osnivanje Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, izvršena na teritoriji bivše Jugoslavije.

1997. godine – U svom biltenu “Člirimi” (Oslobođenje) jedna od oružanih grupacija kosovskih Albanaca “Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova” pozvao je kosovske Albance na oružani narodni ustanak kao “jedini put koji garantuje slobodu i pobedu nad srpskim okupatorom”.

2002. godine – U sukobu s vladinim snagama ubijen je Jonas Savimbi, lider angolskog pokreta UNITA, koji se više od 30 godina borio za vlast u Angoli.

2004. godine – Britanac Ričard Mej, predsednik sudskog veća Haškog tribunala u procesu protiv bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, podneo je ostavku iz zdravstvenih razloga. Nekoliko meseci kasnije (1. jula) sudija Mej je preminuo.

2005. godine – U zemljotresu koji je pogodio jugoistočnu iransku provinciju Kerman, poginulo je 612 osoba, a nekoliko izolovanih planinskih sela je uništeno.

2005. godine – Legendarni komentator i doajen hrvatskog i jugoslovenskog sportskog novinarstva Mladen Delić preminuo je u Zagrebu u 86. godini.

2014. godine – Demonstranti u Ukrajini preuzeli kontrolu nad Kijevom, a parlament je glasao za smenu predsednika Janukoviča i održavanje novih izbora. Janukovič je te događaje opisao kao puč i odbio da se povuče sa vlasti.

(Nezavisne)