Da li su Arapi izdali Palestince :: Semberija INFO ::

 

Da li su Arapi izdali Palestince


Ta subota, 7. oktobar 2023. kada su teroristi Hamasa sa kopna, mora i iz vazduha uhvatili na spavanju IDF i počinili stravičan pokolj, uglavnom civila, već je označen kao „najgori dan u istoriji Izraela“, u kojem su se, kako kažu tamošnji zvaničnici, spojili Perl Harbur i 11. septembar.

Otvorena vrata pakla

Usledila je odmazda bez milosti, otvorena su vrata pakla i započet rat kome se ne nazire kraj. A rat između Izraela i Palestine praktično nikada nije ni prestao.

Ko stoji iza svega, kako je Hamas, za koji se smatralo da je na izdisaju, ponovo vaskrsao i koja je njihova računica? Jedno je sigurno, sami se ne mogu suprotstaviti Izraelu.

Sravniti Gazu sa zemljom

Nisu svi Palestinci iz Gaze pristalice Hamasa, ipak, poruka Izraela je jasna – imate 24 sata da se sklonite, najavljuje se i kopneni napad, a izraelska poslanica čak traži da se nuklearnim oružjem, Jerihonom, Gaza sravni sa zemljom.

Izrael poseduje najmodernije, sofisticirano oružje, dok na drugoj strani, Palestinci nemaju čak ni sirene za vazdušnu opasnost, niti skloništa.

Palestinsko pitanje

Izgleda da je ovaj iznenađujući napad pokušaj Hamasa da skrene pažnju na „palestinsko pitanje“, da pokrene tok istorije u nekom drugom pravcu i spreči otopljavanje odnosa Izraela sa arpaskim svetom. Međutim, ovo je samo jedno krilo Palestinaca, to čak više nije ni ono što je bio PLO, stvoren na inicijativu Egipta i drugih arapskih država.

Izrael je pokazao slabost i to ne prvi put. Bili su na sličan način iznenađeni i pre pola veka, a tada je situacija, čini se, bila mnogo teža po njih. U Jomkipurskom ratu 1973. imali su protiv sebe koaliciju arapskih zemalja predvođenu Egiptom i Sirijom. Preživeli su.

Gvozdena kupola je prethodnih godina u visokom procentu obarala rakete upućene ka teritoriji Izraela, međutim Hamas je ogromnim brojem projektila igrao na kartu „zasićenja“ ovog odbrambenog sistema. Ali imaju li kapaciteta za još ovakvih napada? Teško. 

Rat između ruševina

Izrael će, nema sumnje, dobar deo Gaze sravniti sa zemljom, ali onda će njihova vojska umarširati među ruševine, koje su idealan zaklon za više od dva miliona Palestinaca. To će Hamas umeti da iskoristi. Gaza je pod opsadom, Egipat je jedini izlaz za one koji bi da napuste grad. Pitanje je koliki procenat Palestinaca želi i može da se evakuiše.

Izdaja Arapa

Otopljavanje odnosa između Izraela i niza arapskih država, pregovori o međusobnom priznanju Izraela i Saudijske Arabije, govore u prilog tezi da su Palestinci prepušteni sami sebi. Da li je bogatim arapskim zemljama preko glave „palestinskog pitanja“? Već pet arapskih zemalja je priznalo Izrael. Neki novi Bliski istok bio je pred rađanjem, a šta će se sada dogoditi?

Stručnjaci kažu da Arapi iznova i iznova izdaju Palestinu.

Hezbolah se uključuje u rat?

Ipak, novo svetlo na ovo pitanje baca današnja izjava Naima Kasema da je Hezbolah spreman da se pridruži ratu protiv Izraela „kada za to dođe vreme“. Da li je došlo vreme ili je to samo deklarativna podrška Palestincima, verovatno će se vrlo brzo pokazati.

U međuvremenu, Hamas je usamljen, a izraelska vojska ulazi u Gazu.


POLITIKA