Lord Lankester na sjednici PS NATO: U BiH politički zastoj koji ugrožava Dejtonski sporazum :: Semberija INFO ::

 

Lord Lankester na sjednici PS NATO: U BiH politički zastoj koji ugrožava Dejtonski sporazum


Фото - РТРС
Odsustvo normalizovanih odnosa Beograda i Prištine može da dovede do ozbiljnog sukoba sa regionalnim implikacijama, ocijenio je lord Mark Lankester u izvještaju koji je predstavio na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a. Navodi da je u BiH na dijelu politički zastoj koji ugrožava Dejtonski sporazum. Širenje EU u regionu ključno sredstvo da se dođe do napretka, smatra Lankester.

Izvjestilac za nacrt izvještaja "Zapadni Balkan – obnovljeni bezbjednosni izazovi na vratima NATO-a", lord Mark Lankester založio se za posvećivanje veće pažnje rješavanju spora Beograda i Prištine, i političkom zastoju u Bosni i Hercegovini.

U nacrtu izvještaja, u kojem, kako je naveo, ukazuje na uzroke glavnih bezbjednosnih izazova u regionu, a koji je predstavio na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji, kaže da je ključno sredstvo da se to učini napor da se olakša širenje Evropske unije u regionu.

Kfor, prema njegovom mišljenju, mora da dobije veću podršku, a "saveznici da pronađu nove načine i sredstva da prošire vojnu saradnju sa regionom".

U nacrtu izveštaja, Lankester ocjenjuje da odsustvo normalizovanih odnosa između Beograda i Prištine izaziva pretnju ozbiljnog sukoba sa potencijalnim regionalnim implikacijama.

"Zaustavljen dijalog o KiM, politička paraliza u BiH"

Kada je riječ o BiH, on smatra da politička paraliza u Bosni i Hercegovini ima latentni potencijal da sruši Dejtonski sporazum.

- Zaustavljen dijalog Beograda i Prištine i nametnuta politička paraliza u BiH sprečavaju napredak Srbije, BiH i procesa pridruživanja Kosova EU - navedeno je u nacrtu izvještaja.

Istaknuto je i da to ostaje glavni faktor regionalne nestabilnosti i blokira efikasnu regionalnu ekonomsku integraciju.

Primjedbe Srbije

Iz Skupštine Srbije prethodno je saopšteno da su tokom sastanka članova delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO sa lordom Lankesterom narodni poslanici iznijeli niz komentara na tekst izvještaja, posebno na dio koji se odnosi na situaciju na KiM.

Lordu Lankasteru su uručene detaljne primjedbe i komentari delegacije Srbije, koje se, pored ostalog, odnose na potrebu da se zauzme nepristrasan odnos prema KiM, koji bi bio u skladu sa deklarisanom politikom NATO-a prema ovom pitanju.

Ukazano je da izvještajem nisu obuhvaćeni podaci o nasilju kojem su Srbi na KiM u kontinuitetu izloženi, usled niza jednostranih poteza Prištine i istaknuto je da Priština ne ispunjava obaveze preuzete Briselskim sporazumom, te da već 11 godina nije formirana Zajednica srpskih opština.

Delagacija Srbije je podsetila da su, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pripadnici misije Kfora jedine legitimne oružane snage, te je stoga transformacija "kosovskih bezbednosnih snaga" u suprotnosti sa međunarodnim pravom, navedeno je u saopštenju.

Zahtjev Prištine
Na agendi prolećnog zasedanja PS NATO koje se održava u Sofiji nalazi se, između ostalog, i zahtjev Prištine da postane pridruženi član, nakon što je odluku o tome u martu donio Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a.

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić uputila je pismo šefovima svih delegacija članica i pridruženih članica u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, u kojem je ukazano da bi dodjeljivanje statusa pridruženog člana neupitno predstavljalo nagradu za Prištinu koja kontinuirano vrši nasilje i sistemsku diskriminaciju nad Srbima na KiM, kao i za opstruisanje Briselskog dijaloga.


​Izvor: RTRS