Dačić: Rezolucija nije pravno obavezujuća, primjenjivaće se u skladu sa glasanjem :: Semberija INFO ::

 

Dačić: Rezolucija nije pravno obavezujuća, primjenjivaće se u skladu sa glasanjem


BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom usvojene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, da će ona, pošto nije usvojena konsenzusom, biti primjenjivana u skladu sa tim kako je koja zemlja glasala.

-Kad podvučete crtu, ova rezolucija nije pravno obavezujuća, jedina korist za one koji su je predložili jeste to što će 11. jul biti na agendi i obeležavan od strane Ujedinjenih nacija - rekao je Dačić za Tanjug.

Naveo je da Srbiju niko nije obavještavao o tome šta se priprema, a da je bilo potpuno normalno da se o tome razgovara godinu dana, da se traži neko rješenje ili formulacije koje bi možda bile prihvatljive.

-Bili smo svesni da će ovo biti jedna teška borba, odnosno da oni koji predlažu ovu rezoluciju sigurno neće sebi dozvoliti da izgube od Srbije i da neće ni ulaziti u tako nešto ako nisu sigurni da će dobiti dovoljan broj glasova - dodao je Dačić. Komentarišući rezultate glasanja i to što su predlagači dobili manje od očekivane dvije trećine glasova, Dačić je rekao da Srbija nije ni išla ka tome da nadvladaju oni koji su protiv u odnosu na one koji su za jer je takav sistem glasanja, već da se išlo na to da broj zemalja koje su protiv i uzdržane bude veći od broja onih koje su za.

Dačić je rekao da je, dok je bio ministar spoljnih poslova, razgovarao sa 73 ministra i da su neke zemlje glasale drugačije u odnosu na ono što su najavljivale, navodeći Gvineju Bisao koja je glasala za rezoluciju.

Kada je riječ o Ukrajini, naveo je da misli da je Njemačka otvoreno zaprijetila Ukrajini da će prestati da joj vojno pomaže, kako bi ona glasala za.

-Imate situaciju da su Ukrajina i Moldavija jedine dve zemlje bivšeg Sovjetskog saveza koje su glasale za ovu rezoluciju. Svi ostali su bili uzdržani, a protiv su bile Rusija i Belorusija - rekao je Dačić.

On je dodao da je Rumunija, kao prijateljska zemlja, još na početku rekla da oni poštuju odluke sudova i nije iznenađenje što su glasali za, iako jeste razočarenje.

Dačić je ocijenio da su se predlagači i oni koji su glasali za rezoluciju razočarali time što je uzdržanih i onih koji su bili protiv bilo više, dodajući da su oni potcenili srpsku diplomatiju i snagu Srbije.

-A i mi sami ponekad sebe potcenjujemo. Gađamo se kamenjem na nešto što je naša prošlost i što može da nam pomogne, kao što je slučaj sa Afrikom - smatra Dačić.

Ukazao je da je od zemalja koje su glasale za 40 bilo iz Evrope i sa zapada, a mali broj izvan Evrope.


Izvor: tanjug / Glas Srpske