Formiran predmet protiv predsjednika Srpske zbog "negiranja genocida" :: Semberija INFO ::

 

Formiran predmet protiv predsjednika Srpske zbog "negiranja genocida"


BANjALUKA - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) formiralo je predmet protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske zbog, kako je navedeno, "negiranja genocida", potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema zakonu, nakon što se predmet formira, Tužilaštvo BiH provodi istragu, nakon čega postupajući tužilac odlučuje da li će podići optužnicu.

Nakon toga, Sud BiH potvrđuje ili odbacuje optužnicu.

"Tamo se nije desio genocid, to znamo svi ovdje u Republici Srpskoj", rekao je Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci 21. februara.

Dodik je govorio o Srebrenici, nakon što je visoki predstavnik donio 21. februara Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji daje mogućnost da se višak doniranih sredstava za ukope i nišane žrtava može preusmjeriti u druge potrebe funkcionisanja tog centra.

Glavni tužilac Bosne i Hercegovine (BiH) Milanko Kajganić izjavio je 23. februara da ova pravosudna institucija nema nijedne optužnice povodom "negiranja genocida i ratnih zločina", na novinarsko pitanje da li je podnesena prijava protiv Milorada Dodika za "negiranje genocida u Srebrenici".

"Nije bilo optužnica zbog poteškoće da se dokaže postojanje krivičnog djela. Navedeno je jasno šta je biće krivičnog djela, i na koji način to negiranje treba biti izvršeno, odnosno na način da proizvede posljedicu. I to je otežavajući dio", kazao je Kajganić.


​Glas Srpske