Danima traju hakerski napadi na više medija u Bosni Hercegovini :: Semberija INFO ::

 

Danima traju hakerski napadi na više medija u Bosni Hercegovini


BANjALUKA/SARAJEVO - Već danima traju hakerski napadi na više medija u Bosni Hercegovini. Pod napadom su Nezavisne novine, Portal BUKA, portal BN-a i Face.tv.

"Samo u jednoj sekundi, putem komjuterskog programa, napad na portal iznosio je preko 50.000 pokušaja opterećenja naše veb stranice. Intervencijom IT sektora, koji je je zavarao trag i zabranio zlonamjerni pristup, portal je ponovo osposobljen danas oko 11 časova. DDoS napad je vrsta sajber napada u kojem se koristi veliki broj računara kako bi se preplavila web stranica sa velikim brojem zahtjeva. Cilj ovog napada je da se onemogući normalno funkcionisanje sajta i da se privremeno ili trajno onesposobi usluga koja se pruža", objavio je portal BN-a.

Prošle sedmice portal Face.tv bio je pod hakerskim napadom.

"Tehnička podrška FACE-a je utvrdila da su dva sata kontinuirano trajali hakerski napadi na našu stranicu i zbog toga je pristup našem vebu bio onemogućen", rekli su tada.

Portal Nezavisnih novina danima takođe trpi hakerske napade.

"Drage čitateljke i čitaoci Buke, ddos napad na BUKA magazin se nažalost nastavlja. Žao nam je što i dalje imate problema u pristupanju nasim stranicama, radimo na ublažavanju štete i uspostavljanju sigurnog pristupa sajtu. Zbog učestalih napada na stranicu Magazina Buka morali smo blokirati pristupe iz država sa čijih IP adrsa se odvija napad, a to je dobar dio svijeta. To znači da nažalost trenutno ne možete prići našim sadržajima. Dobra vijest je da ce to trajati kratko, da smo podigli resurse zaštite na najviši nivo i da već u narednih dan dva nece biti ovih problema. Hvala vam na strpljenju, neko je baš naumio da nam oteža rad, ali u tome kao i do sada nece uspjeti. Hvala na podršci svima koji se javljate i zanimate se za trenutnu situaciju. Idemo dalje", objavio je u nedjelju popodne glavni i odgovorni urednik portala BUKA Aleksandar Trifunović.

Siniša Vukelić, ispred Kluba novinara Banjaluka, rekao je da su hakerski napadi sa kojima se suočava nekoliko portala u Republici Srpskoj zaista zabrinjavajući.

"Čuo sam da je i Face.tv bio pod napadom. Ovo ne može biti slučajno, već je to koordinisani napad na portale. Nije slučaj sa jednim ili dva, već su pod napadom tri-četiri portala koji su čitani i posjećeni. Mi dajemo podršku kolegama u ovim medijima i vjerujem da ćete uspjeti da se izborite sa napadima i da sačuvate svoje medije. Znam da sve ovo utiče i obara vašu čitanost i posjećenost koja je za mnoge i izvor prihoda ukoliko gledamo oglašavanje", rekao je za BUKU Vukelić.

Dodaje da je ovo i poziv Ministarstvu unurašnjih poslova i sektoru za visoko-tehnološki kriminal da se uključe i angažuju dodatne resurse, ljude, i da pronađu ko stoji iza ovih hakerskih napada.

"Iz našeg MUP-a su nas obavještavali da su dobro opremljeni i da imaju dobro upućene ljude i sada ih pozivamo da to i dokažu i da otkriju ko stoji iza tih napada na medije", ističe Vukelić.

Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina, kaže da sada ulaze u deseti dan hakerskih napada sa većim ili manjim intenzitetom.

"Napadi traju bez prestanka i sve nam ovo pravi jako veliku štetu, jer smo u nekim momentima potpuno nedostupni. Uspijevamo da se vratimo u nekom kratkom roku, ali to svakako nije rješenje. Za naše čitaoce koji ulaze na portal putem mobilne aplikacije ili računara često im izađe da smo mi nedostupni, tako da svaki portal koji se oslanja na čitaoce zna koliko je to loše. Problem je što je to napad koji traje već deseti dan i mi ne znamo kada će da stane. Napadi dolaze iz cijelog svijeta, a mi ne znamo koji je povod i ko je naručilac, a ja vjerujem da naručilac postoji", rekla je Gojkovć Arbutina za BUKU.

Dodaje da su još neki portali napadnuti, te da se oni donekle mogu braniti protiv hakerskih napada, ali da nemaju konačno rješenje za ovaj problem.

"Mi ćemo danas prijaviti MUP-u hakerske napade, a uputila bih apel policiji koja ima odjeljenje za cyber kriminal da pokuša pronaći osobe koje stoje iza ovih napada. Kad smo prije nekoliko godina bili pod hakerskim napadima, to smo prijavili policiji i nije bilo nekog efekta. Ovdje se radi o direktnom udaru na kompaniju koja funkcioniše preko tog portala i koja je finansijski oslonjena na taj portal i mislim da se ovaj napad mora prijaviti policiji.  Ovdje se ne radi o jednom napadu na medije, već je ciljani napad na nas i druge kolege, i red je da se policija pozabavi time, jer znamo da imaju resurse, sad je samo pitanje imaju li volje", dodaje Gojković Arbutina.

Kaže da je redakcija i pod psihološkim pritiskom, jer ne mogu da rade u punom kapacitetu.

"Znam da to nije lak zadatak i nešto što je uhvatljivo, ali pozvala bih policiju da uz malo truda pronađu napadače. Mi smo detektovali jednu IP adresu iz Bosne i Hercegovine i to bi mogao da im bude neki trag. Ako imaju volje, mogli bi da nam pomognu i nađu naručioce i odakle je napad naručen. Vidim da nisu mediji nasumično birani, već da se biraju čitani mediji. Nadam se da ćemo u ovih nekoliko narednih dana uspjeti, i mi da se zaštitimo, a i institucionalno da se pokušaju ovakve stvari smiriti i da policija nađe načina da se izbori sa ovim ako im je, naravno, stalo", kaže Gojković Arbutina.


BUKA / Nezavisne