Šmit: Pitanje državne imovine nije riješeno u Dejtonu :: Semberija INFO ::

 

Šmit: Pitanje državne imovine nije riješeno u Dejtonu


SARAJEVO - Nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva nad državnom imovinom već riješeno u Dejtonu, rekao je Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

"Naime, tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno u Dejtonu nisu tačne. To je fundamentalno pitanje koje još treba riješiti u ovoj zemlji. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao!" rekao je Šmit.

Kada je u pitanju proces kako doći do rješenja, Šmit je naveo da su potrebni tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i opština.

"Zadatak političara u BiH je da konačno provedu Dejton u potpunosti i da o njemu ne pričaju izmišljene gluposti. Poštivanje ustavnog poretka u zemlji je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH je sastavni dio GFAP-a i odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi", poručio je Šmit.

On je takođe napomenuo da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava.

"Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i odlučno odbacujem bilo kakve neodgovorne radnje u tom pogledu", kazao je.

OHR i PIK su juče počeli raditi na pitanju državne imovine kada su održali prvi sastanak na kojem je formirana radna grupa eksperata.


Glas Srpske