Protesti u Sarajevu :: Semberija INFO ::

 

Protesti u Sarajevu


U organizaciji Sindikata radnika trgovine jutros je ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu organizovan protestni uranak pod nazivom “Kada smo mi na redu?”, a zatim i protestna šetnja do zgrade ParNekoliko desetina članova sindikata se pola sata zadržalo ispred Parlamentarne skupštine, a ispred ulaza u instituciju su ostavili svoje zahtjeve. Nakon toga su se mirnom šetnjom uputili prema Parlamentu FBiH gdje su takođe iskazali svoje nezadovoljstvo i ponovili zahtjeve, prenosi Kliks.

-Želimo simbolično reći da ostavljamo naše zahtjeve ispred vrata i očekujemo da nas zovnu da bi ih rješavali - izjavila je predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović. Ona je istakla i da se nada da će nova Vlada FBiH zasukati rukave i početi raditi i na pitanjima prava i boljeg statusa svih radnika. Bećirović je istakla da je potrebno natjerati političare da oslobode određenih nameta poslodavce kako bi oni povećali plate svojim radnicima.

-I poslodavci i radnici su svjesni loše situacije. Sada su na redu političari - istakla je. Sindikat traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH koji bi regulisao slobodne nedjelje i slobodne dane za vrijeme praznika, a koji nije dobio podršku poslanika u prošlom mandatnom periodu. Traže i izmjene Zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće i izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

(Glas Srpske)