U Sarajevo i Banjaluku dolazi dr Gabor Mate :: Semberija INFO ::

 

U Sarajevo i Banjaluku dolazi dr Gabor Mate


Novak Đoković Fondacija drugu godinu zaredom dovodi globalno priznate stručnjake na naše prostore da govore na temu ranog razvoja dijeteta, podižući svijest o veoma važnim temama koje se tiču ​​i roditelja i društva u cijelini. U okviru međunarodno priznatog programa „Podrška, ne perfekcija“, koji već 6 godina uspješno sprovodi Novak Đoković Fondacija, u Sarajevo i Banjaluku dolazi poznati govornik i autor bestselera, dr Gabor Mate. Veoma tražen zbog svoje stručnosti o više tema uključujući traumu, ovisnost, stres i utjecaj prevencije na pravilan razvoj ličnosti, dr Mate će održati gostujuće predavanje 10. oktobra u Sarajevu u Bosanskom kulturnom centru, a 12. oktobra u Banjaluci u sportskoj dvorani “Obilićevo”, gdje će posjetioci imati priliku da saznaju više o temama koje mogu doprinijeti kvalitetnijem ranom razvoju djece.



Dr Mate objedinjuje naučna istraživanja, istorije slučajeva, lične uvide i iskustva kako bi predstavio široku perspektivu koja prosvjetljuje i osnažuje ljude da rade na izlječenju sebe i svojih bližnjih. Na predavanju i edukativnoj radionici objasniće uvide i rezultate iz lične prakse u radu sa pacijentima kroz razgovor sa Jelenom Đoković, suosnivačicom i globalnom direktoricom Fondacije.



„Izuzetno sam ponosna na činjenicu da, nakon dr Šefali prošle godine, Novak Đoković Fondacija drugu godinu zaredom dovodi u region renomiranog svjetskog stručnjaka čija se nastava zasniva na ranom razvoju. Dr Gabor Mate je neko od koga možemo mnogo naučiti i zaista se radujemo što ćemo sa njim posjetiti nekoliko zemalja u regionu i omogućiti svim zainteresovanima da se upoznaju sa njegovim radom. Novak Đoković Fondacija i dalje će biti pokretač važnih društvenih pitanja u regionu i učinićemo sve da opravdamo povjerenje mnogih divnih ljudi koji podržavaju naš rad“, rekla je Jelena Đoković, suosnivačica i globalna direktorica Novak Đoković Fondacije.

Nakon 20 godina porodične prakse i iskustva u palijativnom zbrinjavanju, dr Mate je radio više od decenije u Vancouveru sa pacijentima koji su oboljeli od zavisnosti i mentalnih bolesti. Njegova knjiga o ovisnosti osvojila je nagradu Hubert Evans za književnu publicistiku. Za svoj revolucionarni medicinski rad i pisanje odlikovan je Ordenom Kanade, najvišom civilnom nagradom u zemlji, kao i nagradom za državnu službu Vancouvera.



Knjige dr Gabora Matea koje su dostupne u prodaji su "U svijetu gladnog duha - bliski susreti sa zavisnošću", "Kada tijelo kaže NE - cijena skrivenog stresa", „Rasuti umovi - porijeklo i liječenje pažnje" i "Budite oslonac svojoj djeci" u koautorstvu sa dr. Gordonom Neufeldom. Njegova posljednja knjiga "Mit o normalnom" objavljena je u septembru prošle godine. Gabor je također osnivač Compassionate Inquiry, terapijskog pristupa koji sada proučavaju stotine terapeuta, doktora, savjetnika i drugih profesionalaca širom svijeta.

Predavanje u Sarajevu biće održano 10. oktobra u Bosanskom kulturnom centru, a 12. oktobra u Banjaluci u Sportskoj dvorani "Obilićevo". Karte se mogu kupiti preko servisa kupikartu.ba

Na događaju će biti omogućen simultani prijevod na bosanski jezik.

Više informacija o dr Gaboru Mateu možete pronaći ovdje.
 
Novak Đoković Fondacija osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji. Rad Fondacije zasniva se na uvjerenju da predškolsko obrazovanje može promijeniti život djece i cijele zajednice. To se postiže kreiranjem najkvalitetnijih programa u kojima je 2.237 vaspitača i nastavnika imalo priliku da se usavršava. Novak Đoković Fondacija je do sada izgradila, rekonstruisala ili opremila 55 vrtića, pomogla više od 8.670 roditelja kroz programe podrške i uticala na razvoj 53.690 dece širom Srbije. Za 15 godina rada Fondacija je rasla i obrazovala se uz realizaciju svojih projekata. Danas se zalaže za dovođenje svetski priznatih stručnjaka iz oblasti roditeljstva i ranog razvoja u Srbiju i zemlje regiona. Nakon posjete dr Šefali 2022. godine, ove godine će u Srbiju i region dovesti dr Gabora Matea.