Situacija nikad teža, urod pšenice umanjen i do 70 odsto :: Semberija INFO ::

 

Situacija nikad teža, urod pšenice umanjen i do 70 odsto


Poljoprivredna proizvodnja na području Unsko-sanskog kantona podbaciće ove godine u svim sektorima, pa je tako i sa urodom strnih žitarica, koji je daleko od očekivanog.

Prema riječima pojedinih proizvođača, urod pšenice je umanjen i do 70 posto zbog loših vremenskih prilika i dugotrajnih suša koje su uticale na rast i razvoj ove važne poljoprivredne kulture.

"Stanje je katastrofalno, sve je krenulo jako loše još od same pripreme i sjetve koja je zakasnila zbog lošeg vremena. Vlažnost je bila izuzetno velika i to je uticalo na pojavu i razvoj raznih bolesti, zatim divlje životinje su također učinile svoje - uništile dio prinosa i sve je bilo kako ne treba", kaže Eladin Žerić, poljoprivrednik iz naselja Golubići, nadomak Bihaća.

Prema njegovim riječima, nešto bolje stanje je na parcelama raži, ali je i tu situacija daleko od očekivane.

"Na jednom klasu se može izbrojati od sedam do 10 zrna, što je 10 puta manje od optimalnog. Znači, ovogodišnja proizvodnja žitarica je potpuno propala i završiće kao hrana za stoku", navodi Žerić.

Isto kaže i Samir Čaušević, poljoprivrednik iz Cazina, te dodaje da su na razvoj žitarica uticale vremenske prilike i posebno dugotrajni kišoviti period.

"Kiša je uticala na to da žitarice nisu na vrijeme poprskane, također na vrijeme se nije ni pognojilo, tako da su to sve bili veliki problemi", kazao je Čaušević.

Ovdašnji poljoprivrednici se nadaju pomoći, odnosno intervenciji nadležnih državnih institucija kako bi im se pomoglo da prebrode ovu tešku godinu. Ministar poljoprivrede u Vladi USK Adis Džanić kaže kako situacija nikad nije bila teža.

"Imali smo jako loše vremenske prilike, zatim tu su bile i katastrofalne poplave, tako da su sve grane poljoprivredne proizvodnje u lošoj situaciji. Informacije s terena kažu kako su prinosi daleko manji od očekivanih, a prave razmjere znaćemo nakon žetve. Ove godine smo iz kantonalnog budžeta poljoprivredu pomogli sa devet miliona maraka, što je rekordna cifra do sada, ali ni to neće biti dovoljno kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima", kazao je Džanić.

(Nezavisne)