Mladi fizičari iz Bosne i Hercegovine osvojili nove medalje na Olimpijadi u Japanu :: Semberija INFO ::

 

Mladi fizičari iz Bosne i Hercegovine osvojili nove medalje na Olimpijadi u Japanu


Mladi fizičari iz Bosne i Hercegovine osvojili su nove medalje na 53. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je ove godine u Japanu okupila oko 400 učenika iz više od 80 država iz cijelog svijeta.

Učenici su se takmičili u izradi eksperimentalnih i teorijskih zadataka i to tokom dva dana u trajanju po pet sati sati. Svaka država je imala pravo prijaviti do pet učenika.

Dženan Midžić (Gimnazija Bihać, 4. razred) i Muhamed Numanović (Ričmond Park Međunarodna škola Tuzla, 2. razred) osvojili su bronzane medalje, dok je Miodrag Ostojić (Tehnička škola "Mihajlo Pupin" Bijeljina, 3. razred) osvojio pohvalu, javili su iz Društva fizičara u Federaciji BiH. 

Najbolje rezultate su postigli tradicionalno učenici iz Kine, Južne Koreje, Rusije, Rumunije, SAD-a i Indije.

Društvo fizičara u Federaciji BiH se zahvalilo svima koji su na bilo koji način pomogli, a naročito sponzorima i donatorima koji su finansijski pomogli da pokriju troškove učešća našeg tima na Olimpijadi koja je završena u Japanu. Naveli su da očekuju da će naš tim stići na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u utorak u 11 sati.

 - Uprava Ričmond Park Međunarodne škole iz Tuzle čestita Društvu fizičara FBiH na čelu sa prof. Benjaminom Fetić, te svim učenicima na odličnom plasmanu a posebno čestitamo našem učeniku Muhamedu Numanoviću koji je našu državu, kanton, grad i školu učinio ponovo ponosnim. Zahvaljujemo se i Vladi TK na podršci za Muhamedov odlazak na olimpijade - saopćeno je iz Ričmond Park Međunarodne škole Tuzla. 


Fena / BHRT