Predsjedništvo BiH donijelo Plan strukture generalskog kora :: Semberija INFO ::

 

Predsjedništvo BiH donijelo Plan strukture generalskog kora



Predsjedništva BiH održalo je danas redovnu sjednicu na kojoj je donijelo Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH. Predsjedništvo BiH odredilo je delegaciju BiH za učešće na 78. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, koja će biti održana od 19. do 26. septembra 2023. godine. Delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Pariškog foruma Anđela Gurija za učešće na Šestom pariškom forumu mira, koji će biti održan u periodu od 10. do 11. novembra 2023. godine. Predsjedništvo BiH će uputiti poziv predsjedniku Češke Republike Petru Pavelu za zvaničnu posjetu BiH.

Predsjedništvo BiH je, sa dva glasa za (članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Željka Cvijanović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH dr Denis Bećirović) dalo saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Republike Srbije u BiH sa sjedištem u Bijeljini. Ova tačka je bila i ranije na dnevnom redu sjednica Predsjedništva BiH i s obzirom da ni danas nije postignut konsenzus, a u skladu sa članom 42. stav 3. i 4. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH član Predsjedništva BiH dr Denis Bećirović, u roku od 72 sata od završetka sjednice, navedenu odluku može proglasiti destruktivnom po vitalni entitetski interes.

Predsjedništvo BiH je sa dva glasa za (članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Željka Cvijanović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH dr Denis Bećirović) usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu i primilo je k znanju Informacija o razlozima neizvršenja zakonom i drugim propisima zasnovanih obaveza u proceduri sačinjavanja i usvajanja Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje: Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva mladih i sporta Republike Bugarske o saradnji u oblasti mladih i sporta, te Memoranduma o razumijevanju u vezi sa saradnjom u oblasti izbora između Centralne izborne komisije BiH i Stalnog izbornog tijela Rumunije. Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za prva tri mjeseca 2023. godine. Predsjedništvo BiH nije usvojilo Izvještaj o radu Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH za 2022. godinu.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji protokola o zabrani upotrebe u ratu zagušljivih, otrovnih ili sličnih gasova i bakterioloških metoda ratovanja, Sporazuma o razumijevanju između Savjeta ministara BiH i Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj, Sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist BiH za 2023. godinu između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i BiH koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara BiH, te dodatak Sporazumu između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici.


RTRS