Goganović: Pozicija načelnika Zajedničkog štaba će pripasti srpskom generalu u Oružanim snagama :: Semberija INFO ::

 

Goganović: Pozicija načelnika Zajedničkog štaba će pripasti srpskom generalu u Oružanim snagama



Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je za RTRS da će pozicija načelnika Zajedničkog štaba pripasti srpskom generalu u Oružanim snagama. Nakon višemjesečnih Bećirevićevih opstrukcija Predsjedništvo je jednoglasno donijelo Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH.

 - Danas nije razgovarano o imenima budućih generala. Naredni korak je da moje kolege, ministar Zukan Helez i zamjenik ministra Zlatko Galić i ja sjednemo i usaglasimo imena generala koji će činiti novu generalsku strukturu i onda ćemo taj prijedlog uputiti u Predsjedništvo BiH, nakon čega prijedlog ide na odobrenje u oba doma Parlamentarne skupštine BiH - pojasnio je Goganović.

Podsjećemo, Predsjedništvo BiH dalo je saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Srbije u Bijeljini, ali bez konsenzusa, jer je bošnjački član Denis Bećirović bio protiv. U saopštenju iz Predsjedništva objašnjeno je da je ova tačka i ranije bila dnevnom redu, te da Bećirović, u roku od 72 časa odluku može proglasiti destruktivnom po vitalni entitetski interes. Bez glasa Bećirovića, usvojen je i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2022. godinu.


RTRS