Sankcije SAD: Cvijanović smatra da ne doprinose rješavanju problema, Bećirović da su opravdane :: Semberija INFO ::

 

Sankcije SAD: Cvijanović smatra da ne doprinose rješavanju problema, Bećirović da su opravdane


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovione Željka Cvijanović i Denis Bećirović oglasili su se danas povodom sankcija koje su Sjedinjene Američke Drževe juče uvele zvaničnicima Republike Srpske. Pored Cvijanović, njima su još obuhvaćeni premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i ministar pravde RS Miloš Bukejlović. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da joj nekad te sankcije koje, kako je kazala,  Amerikanci sad štancaju kao na traci, više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namijenjene.

"A pogotovo što one ne doprinose rješavanju nekog problema već su samo pokazatelj da ne postoji nikakva prava strategija, a ni volja da se zemlja uvede u ustavni red i političku stabilnost", naglasila je Cvijanović u izjavi za Srnu.

Ona je istakla da je "glupost ta neka nebuloza da morate prihvatiti da je normalno to da vam neki neizabrani stranac donosi zakone umjesto domaćih institucija, ili da vam stalno prijete nekim tužlaštvom zbog političkog stava, ili da vam mora postati normalno da vas neko sa strane sankcioniše jer ne volite kad vam stranci u Ustavnom sudu donose neustavne odluke".

"Nikakve to veze nema sa Dejtonskim sporazumom, niti išta znači sa aspekta toga ko ga poštuje, a ko ne", ocijenila je Cvijanović.

Dodala je da joj je posebno zanimljiv dio obrazloženja kako su te sankcije usmjerene isključivo na pojedince, a ne na institucije ili pozicije u vlasti koje oni obavljaju.

"Uopšte ne znam kako su to razdvojili, ali sa sigurnošću znam da će moj odnos prema ovim sankcijama u svakom slučaju biti veoma institucionalan", poručila je Cvijanović. 

Bećirović: Američke sankcije opravdane, EU treba sankcionirati Dodika u skladu sa rezolucijama Evropskog parlamenta

"Organi bh. entiteta Republika Srpska izvršili su brutalan udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Antidejtonska politika se ne smije potcjenjivati i relativizirati. Zato su nove sankcije SAD važna poruka svima u regionu da razvijene zapadne demokratije podržavaju očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini", kazao je u svojoj izjavi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Bećirović je u svom saopštenju naglasio da dosljedno ukazuje na nužnost sankcioniranja političara koji ugrožavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. kazao je i da tolerisanje antiustavnog djelovanja, kojim čelnici Republike Srpske ugrožavaju teško postignuti mir, može imati nesagledive posljedice, posebno u kontekstu najnovijih geopolitičkih potresa.

"Zato je veoma važno da principijelnu politiku SAD, kao i UK, prate i zemlje EU. Uvođenjem opravdanih sankcija Vlade SAD Miloradu Dodiku 2017. i 2022., sankcija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz 2022., te najnovijih sankcija SAD jasno su markirani ključni pojedinci koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum", istakao je član Predsjedništva BiH.

Bećirović je kazao kako je "sada ključni momenat da EU uvaži stavove Evropskog parlamenta koji je u više rezolucija pozvao na uvođenje sankcija Dodikovom režimu".

"Svako odugovlačenje sankcija EU Dodik i njegovi sljedbenici shvataju kao signal i ohrabrenje za nastavak separatističke politike", naveo je on.

Bećirević je kazao i da je regija na prekretnici i da mora izabrati između "Dodikove ratne politike i očuvanja mira". To su, kako navodi, primijetile i najveće sile Zapada i zato su ispravno konstatirale da Dodikova politika ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir. Međunarodna zajednica, svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma i OHR, dodaje, moraju sada pokazati snagu i jedinstvo. Gotovo tri decenije izgradnje mira i sigurnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini su avanturističkom Dodikovom politikom dovedeni u pitanje.

"Pred nama su sedmice i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon najnovijih sankcija SAD-a. Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica Bosne i Hercegovine.

Mir, sigurnost i ustavni poredak Bosne i Hercegovine moraju se braniti svim raspoloživim pravnim i drugim legalnim sredstvima, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom. To moraju činiti, prije svega, institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, uz puno konkretniju podršku Zapada nego što je to bio slučaj do sada.

Potvrđujući savezništvo i prijateljstvo sa SAD, svih demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini, veoma je važno da kontinuirane napade na državu sistemski zaustavimo, te da nakon sankcioniranja pojedinaca uđemo u fazu u kojoj će biti suspendirani i mehanizmi putem kojih se provode blokade demokratskog razvoja Bosne i Hercegovine. Demokratskim snagama u našoj državi je potrebna pomoć i podrška prijateljskih zemalja, prije svega onih koje su okupljene oko Upravnog odbora za provedbu mira u BiH, kako bi se svim građanima konačno pružila šansa da žive u mirnoj i stabilnoj Bosni i Hercegovini", zaključio je Bećirović.


BHRT