Optužnica protiv Ćehića koji se tereti za ratni zločin nad Srbima na području Bosanske Krupe :: Semberija INFO ::

 

Optužnica protiv Ćehića koji se tereti za ratni zločin nad Srbima na području Bosanske Krupe


Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Nedžada Ćehića (1972.) iz Bosanske Krupe, koji se nalazi se u pritvoru i tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika voda vojne policije 511. Slavne brdske brigade ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Kako se navodi u optužnici, optuženi se tereti u vezi s napadom Armije RBiH na položaje VRS u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe, od druge polovine maja 1995. godine pa do polovine jula 1995. godine, u kojem su,  nakon zarobljavanja najmanje 25 pripadnika VRS, četvorica odmah ubijeni, a preostalih 21 odvedeni u zarobljeništvo i držani pod nadzorom Vojne policije 511. brigade Armije RBiH.

Optuženi se tereti da je sa drugim licima, učestvovao u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima na tri lokacije, kada je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna-Padež i Perna-Vojna ekonomija, a, kako se nadalje navodi, drugi zarobljenici ispred vojnog zatvora drvenim kolčevima i drugim predmetima tučeni do smrti.

Na taj način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS, a tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, dok je tijelo jedne žrtve pronađeno 2004. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 115 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 137 dokaznih materijala.

Za spomenute događaje, Tužilaštvo BiH je ranije podiglo optužnicu protiv sedam lica u predmetu Bužimkić Senad i drugi, a optuženi Ćehić je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH.

U  junu ove godine optuženi je izručen BiH od partnerskih i pravosudnih institucija Austrije sa kojima se zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju, navodi se u saopštenju.


​Fena / BHRT