Posmatrački let iznad BiH, učestvovali i inspektori za kontrolu naoružanja :: Semberija INFO ::

 

Posmatrački let iznad BiH, učestvovali i inspektori za kontrolu naoružanja


Nad BiH danas je obavljen posmatrački let u okviru međunarodnog ugovora "Otvoreno nebo", uz učešće inspektora za kontrolu naoružanja iz sastava oružanih snaga Velike Britanije, Kanade, Češke, Švedske i BiH.

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH su, u saradnji sa ministarstvima inostranih poslova i komunikacija i transporta BiH i Aerodromom Sarajevo, realizovali ovaj let posmatračkim avionom iz sastava oružanih snaga Njemačke.

Radi se o putničkom avionu "erbas A319CJ" posebno opremljenim senzorima i kamerama za snimanje teritorija po ugovoru "Otvoreno nebo", saopšteno je iz Ministarstva odbrane u savjetu ministara.

Ugovor "Otvoreno nebo" predstavlja jedan od bezbjednosnih aranžmana, koji zemljama potpisnicama omogućava snimanje teritorija zemlje iznad koje se obavlja posmatrački let, s ciljem pribavljanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima.

Cilj ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama.

BiH je pristupila ovom ugovoru 2003. godine i od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova, kako iznad teritorije BiH, tako i iznad ostalih zemalja članica.

(Nezavisne)