„Zlatni septembar": Djeci oboljeloj od karcinoma najbitnija podrška :: Semberija INFO ::

 

„Zlatni septembar": Djeci oboljeloj od karcinoma najbitnija podrška



BANjALUKA, SARAJEVO - Svake godine u BiH oko 90 djece oboli od karcinoma, a tokom "Zlatnog septembra" roditelji i članovi udruženja se trude da istaknu koliko je bitno kada se na vrijeme otkrije ova bolest.
Iako nema zvaničnog registra djece oboljele od karcinoma, prema podacima zdravstvenih ustanova, oko 30 djece svake godine oboli u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH njih između 55 i 60.

Milan Berić, predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Banjaluka, za "Nezavisne" kaže da su prethodno u Doboju dijelili letke o značaju ranog otkrivanja raka u dječjoj dobi, a isto će raditi i u Banjaluci 9. septembra.

"Informacije koje dobijemo iz UKC RS pokazuju da otprilike 30 djece svake godine oboli od raka. Kroz našu Roditeljsku kuću je za sedam godina prošlo više od 180 djece sa roditeljima, pratiocima. Njima mnogo znači podrška, a dodatno im daje snagu i vjetar u leđa što ne moraju da budu na odjeljenju. Tu i porodica može da im dođe, provode dane zajedno i ne osjećaju da su sami", istakao je Berić.

Kako kaže, svi oni imaju stručnu, ali i podršku onih koji su prošli kroz to, tu mogu da razmjenjuju iskustva, da se igraju, te idu u školu u Roditeljskoj kući. U Banjaluci će, pojašnjava on, u petak obilježiti sedam godina od početka rada Roditeljske kuće, dok će u subotu na Trgu Krajine, zajedno sa mladicama, upoznavati Banjalučane o značaju ranog otkrivanja raka kod djece.

"Tada ćemo imati radionicu u Banjaluci, a u Sokocu će predstavnici Udruženja dijeliti promotivni materijal. Naveče ćemo zlatnom bojom osvijetliti zgradu Gradske uprave i Banski dvor u Banjaluci, dok ćemo 16. septembra u dvorištu Roditeljske kuće imati radionicu gdje će umjetnice oslikavati platna", rekao je Berić.

Atifa Buldić Bešić, PR Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" iz Sarajeva, ističe da je ovo za njih najbitniji mjesec u godini, kada koriste priliku da javnosti približe s kakvim se problemima i poteškoćama susreću djeca oboljela od karcinoma, te njihovi roditelji.

"Mi tokom cijele godine radimo na podizanju svijesti, ali u septembru sve to intenziviramo, kako bismo došli do naših sugrađana. Počeli smo sa obilježavanjem 1. septembra, gdje smo zajedno sa mladicama, grupom mladih izliječenih od raka, imali informativni štand, razgovarali sa sugrađanima o malignim bolestima, te s kojim se problemima susreću roditelji djece", rekla je Buldić Bešićeva.

Kako kaže, nažalost, BiH nema zvanični registar oboljele djece, međutim, prema podacima kojima raspolaže sa hemato-onkoloških odjela u Sarajevu i Tuzli, taj broj varira iz godine u godinu i kreće se između 55 i 60 novooboljelih u FBiH. Ističe da su početkom septembra osvijetlili znamenitosti u zlatno, i to Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu i Stari most u Mostaru.

"Centralni događaj je humanitarna šetnja u Visokom, koja će se održati 10. septembra, a čiji je inicijator Afan Habibović, momak koji se sa 13 godina počeo liječiti od tumora na mozgu, a koji je sada, hvala Bogu, dobro", istakla je ona. Tom prilikom će građani minimalnom donacijom moći podržati djecu oboljelu od raka i njihove porodice.


Nezavisne novine