Međunarodni dan pismenosti - Oko 13 odsto odraslih u BiH ima problema sa čitanjem i pisanjem :: Semberija INFO ::

 

Međunarodni dan pismenosti - Oko 13 odsto odraslih u BiH ima problema sa čitanjem i pisanjem


Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti, čiji je cilj da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva.

UNESKO je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti, a prvi je put obilježen 1967. godine.

Svake godine na ovaj dan UNESKO podsjeća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou.

Broj nepismenih pao je sa 771 milion prošle godine, prema podacima UNESKO-a, na 763 miliona ove godine.

Uprkos rastućoj stopi pismenosti među mladima, barem jedan od sedam mladih ljudi i odraslih uzrasta od 15 i više godina u svijetu 2020. godine nije imao osnovne vještine pismenosti, pokazuju podaci koje je ove godine objavio UNESKO-ov institut za statistiku.

Prema UNESKO-ovom "Izvještaju o globalnom praćenju obrazovanja za sve", južna i jugozapadna Azija imaju najnižu stopu pismenosti za odrasle 58,6 odsto, a prate ih supsaharska Afrika (59,7 odsto) i arapske države (62,7 odsto).

Države s najnižom stopom pismenosti u svijetu su Burkina Faso (12,8 odsto), Niger (14,4 odsto) i Mali (19 odsto). Ovi podaci pokazuju povezanost između nepismenosti i izuzetno siromašnih država.

Nivo pismenosti i dalje veliki izazov za društvo u BiH

U Bosni i Hercegovini nivo pismenosti predstavlja veliki izazov za društvo i vladajuće strukture. Prema statistikama, oko 13 posto odraslih osoba u Bosni i Hercegovini ima problema sa čitanjem i pisanjem. 

Ovaj problem rezultat je različitih faktora uključujući nedostatak obrazovanja, jezičke i kulturne barijere, siromaštvo i nedostatak pristupa obrazovnim resursima.

UNESKO je u svom istraživanju naveo, kako se prema broju nepismenih, BiH nalazi u rangu nerazvijenih afričkih zemalja.

"U gradskim sredinama BiH u dobi između 25 i 35 godine bez završene osnovne škole je gotovo 7,75 odsto muškaraca i 22 odsto žena. U okolini gradova bez osnovnog obrazovanja je 16 odsto muškaraca i 45,5 odsto žena, dok u seoskim područjima taj postotak iznosi gotovo 25 odsto za muškarce i 47,5 odsto za žene", naveli su iz UNESKO-a.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini bilo je skoro 90.000 nepismenih, odnosno 2,82 posto. U Republici Srpskoj broj nepismenih je iznosio 3,17 odsto, u Federaciji BiH 2,63 odsto, a u Brčko Distriktu 2,83.


Agencije / BHRT