Predsjedništvo BiH po Ustavu BiH ne može predlagati zakon o imovini :: Semberija INFO ::

 

Predsjedništvo BiH po Ustavu BiH ne može predlagati zakon o imovini


Denis Bećirović, bošnjački član i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputili su u proceduru zakon o državnoj imovini, međutim, jedini zakon koji Predsjedništvo BiH može predložiti je Zakon o budžetu.

Naime, u Ustavu BiH kada je riječ o ovlaštenjima Predsjedništva BiH jasno se navodi da je Predsjedništvo BiH ovlašteno za: vođenje vanjske politike, imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH, zatim predstavljanje BiH u međunarodnim i evropskim organizacijama, vođenje pregovora za zaključivanje međunarodnih ugovora BiH, te izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine BiH.

Takođe, Predsjedništvo BiH je nadležno i za predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini BiH i to uz preporuku Savjeta ministara BiH, zatim podnošenje izvještaja o rashodima Parlamentarnoj skupštini BiH najmanje jednom godišnje, koordinaciju po potrebi sa međunarodnim nevladinim organizacijama  i vršenje drugih djelatnosti koje mogu biti potrebne za obavljanje dužnosti.

U svakom slučaju, ukoliko se zakon o državnoj imovini i nađe na sjednici Predsjedništva BiH, gotovo je sigurno, neće dobiti podršku Željke Cvijanović, srpskog člana Predsjedništva BiH, koja će u slučaju da Bećirović i Komšić podrži takav zakon, pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Ta odluka Cvijanovićeve onda ide pred Narodnu skupštinu Republike Srpske koja će dati konačnu riječ i takav zakon neće dobiti podršku.

(Nezavisne)