Dom naroda PSBiH danas nije usvojio nijedan zakon :: Semberija INFO ::

 

Dom naroda PSBiH danas nije usvojio nijedan zakon


Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu nije usvojio izmjene tri zakona, a protiv su bili delegati iz SNSD-a.

Oboren Zakon o PDV-u u prvom čitanju

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) odbacio je danas Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) što se odnosi na povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 na 100.000 KM.

Protiv ovog prijedloga glasali su delegati u Klubu srpskog naroda iz SNSD-a, tako da zakon nije imao entitetsku većinu.

Delegat Radovan Kovačević (SNSD) rekao je da Republika Srpska poštuje i uvažava dejtonsku Bosnu i Hercegovinu onako kako je uredio Dejtonski sporazum, kao i da poštuje i uvažava ustavni poredak u BiH tačno onako kako je odredio Ustav BiH, odnosno aneks četiri Dejtonskog sporazuma, navodeći da Republika Srpska poštuje i sve anekse tog sporazuma. 

Prema njegovim riječima, Republika Srpska smatra da Bosna i Hercegovina može da funkcioniše isključivo na dogovoru ključnih unutrašnjih faktora, a to su dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Republika Srpska se zalaže za Bosnu i Hercegovinu koja se temelji na kompromisu, dijalogu i konsenzusu unutrašnjih faktora u BiH. Nijedna reforma u BiH nije sprovedena da se Republika Srpska nečeg nije odrekla, da nije pristala svaki put da je bude manje. To je zalog koji je Republika Srpska unijela", rekao je Kovačević.

"Mi smo i u ovom mandatu pružili ruku, pristali na dogovor, pristali na kompromis, napravili smo određene korake, međutim, svima je jasno da dalje ne možemo ići dok u Ustavnom sudu BiH sjede strane sudije koje treba da donose odluke o našim sudbinama, o našim i o životima naših građana", rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da je Republika Srpska "republika slobodnih i ponosnih ljudi koje predstavljaju i zastupaju". 

"Iz tog razloga želim da kažem da 'teškog srca' danas glasam protiv određenih zakona ali je potpuno jasno da će prvi zakon za koji ćemo glasati ovdje biti zakon o Ustavnom sudu. To je nešto što treba svi da razumijemo jer je to način na koji ćemo svi pokazati da želimo da živimo zajedno i da ne želimo da živimo u zemlji u kojoj će neko stalno Srbe i Hrvate da preglasava, obespravljuje i ugnjetava. Za tako nešto saradnike u nama nećete imati", rekao je Kovačević.

Delegat Želimir Nešković (SDS) obrazložio je ovaj zakonski prijedlog, koji se pred delegatima nalazi u prvom čitanju, čiji su predlagači poslanici SDS-a u Predstavničkom domu Mladen Bosić i Darko Babalj, navodeći da je ta izmjena neophodna zbog inflatornih kretanja i projekcije ekonomskih kretanja, odnosno povećanja cijene robe i usluga.

On je pozvao delegate da prihvate predložene izmjene Zakona o PDV-u.

Bez potrebne entitetske većine za prijedlog izmjena Zakona o radu u institucijama BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je na današnjoj sjednici razmatrao Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom, ali je zbog nedostatka entitetske većine iz Republike Srpske upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Predstavnički dom je ranije usvojio predloženi zakon koji predviđa da nakon isteka porođajnog odsustva, žena sa djetetom najmanje do jedne godine života ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako sljedeće dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta.

Definirano je da ovo pravo može koristiti i zaposlenik - otac djeteta, ako žena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu ili osoba koja se brine o djetetu u slučaju smrti oba roditelja, ukoliko roditelji napuste dijete ili ako nisu u stanju da se brinu o djetetu.

Također se predviđa da žena s djetetom ili zaposlenik - otac djeteta imaju pravo da rade polovinu punog radnog vremena dok dijete ne navrši tri godine ako mu je, prema nalazu ovlaštenog doktora medicine, potrebna pojačana njega.

Delegat Zlatko Miletić je tokom diskusije kazao da je ovo pitanje izuzetno važno.

"Mislim da je bilo jako potrebno da tretiramo pitanje samohranih majki i očeva koji imaju dvoje i više djece, da im se omogući isti ovakav status kako je to predviđeno u ovom zakonu. Ako želimo da, pogotovo samohrani roditelji, posvete dovoljno pažnje svojoj djeci, neko ko radi osam sati, ako ima dvoje, troje i više djece, to je vrlo teško u sadašnjoj situaciji", smatra Miletić.

Ostali delegati nisu imali potrebu diskutirati o predloženom zakonu. 

Dom naroda PSBiH uputio na usaglašavanje izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja 

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) uputio je na usaglašavanje Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koje se odnose na obilježavanje posebnim znakom vozila u kojima se prevoze lica sa invaliditetom.

Za ovo zakonsko rješenje danas nije bilo entitetske većine.

Ovom izmjenom precizira se da se poseban znak može postaviti na vozila u kojima se voze lica sa stepenom invaliditeta 80 odsto i više, dok važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 odsto.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je, tokom rasprave, da se Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH treba "temeljno pretresti", da se stvori zakonski osnov kojim bi se bahatim vozačima oduzimao automobil, te da se riješi pitanje romobila na putevima.

Bez podrške za inicijativu Kemala Ademovića

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio inicijativu Kemala Ademovića kojom od Ministarstva bezbjednosti BiH traži hitno pokretanje procedure za proširenje kapaciteta Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova za minimalno 100 polaznika.

Delegati su danas usvojili izvještaj o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti za 2022. godinu.

Entitetske većine danas nije bilo za Prijedlog odluke o osnivanju ad hok komisije Parlamentarne skupštine BiH za sprovođenje postupka imenovanja Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH u koju su predloženi Snježana Novaković Bursać, Marina Pendeš, Jasmin Imamović, Davorka Topić, Goran Krivić i Aida Daguda.

Delegati su objedinjeno glasali i dali saglasnost za nekoliko međunarodnih sporazuma.

Današnja sjednica je završena, a od sljedeće predsjedavanje Domom naroda će preuzeti Kemal Ademović.


BHRT