Na crnom tržištu najviše duvana i tekstila :: Semberija INFO ::

 

Na crnom tržištu najviše duvana i tekstila


FOTO: Ilustracija
Elektrošokeri, radari detektori, biber sprejevi, dioptrijske naočare, kreme za potenciju, flasteri protiv bolova, lovačka optika, auto-dijelovi, tekstil, obuća, oprema za domaćinstvo, telefoni i duvanski proizvodi samo su dio robe koja je od početka ove godine oduzeta u BiH, jer za nju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Istakli su ovo za “Glas Srpske” iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH nakon njihove jučerašnje akcije, kada su na području Tuzle i Sarajeva oduzeli veću količinu duvana i duvanskih prerađevina i robe stranog porijekla u vrijednosti većoj od 174.000 maraka, navodeći kako je ova institucija od početka ove godine privremeno oduzela raznu robu u vrijednosti od čak 18 miliona maraka.

Najveća zapljena, bar kada je u pitanju vrijednost, odnosi se, kako su rekli, na akciju sprovedenu u januaru ove godine kada su ovlašćena službena lica ove institucije u saradnji sa pripadnicima OBA i SIPA pronašli i oduzeli 52 kilograma kokaina u vrijednosti od 10,4 miliona maraka, koji je bio krijumčaren u pošiljci banana koja je stigla u BiH.

- Ako govorimo o vrsti oduzete robe u toku ove godine najviše je bilo duvana i duvanskih prerađevina u vrijednosti od 1,2 miliona maraka. Radilo se o proizvodima koji nisu bili obilježeni akciznim markicama te se prodavali na crnom tržištu - kaže načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević.

Dodaje da je velika vrijednost i oduzetog tekstila i tekstilnih proizvoda, koja se kreće oko 1,7 miliona maraka. Pojašnjava kako se radi o prokrijumčarenoj robi, koja se najčešće prodavala za gotovinu, bez izdavanja računa i prikazivanja prometa.

Tokom ove godine UIO BiH je, prema riječima Kovačevića, oduzela i jedan broj putničkih motornih vozila, ali i auto-dijelova ukupne vrijednosti milion maraka. I u ovim slučajevima učinjeni su carinski prekršaji.

- Tu je i razna tehnička oprema za domaćinstvo, telefoni, kožna galanterija, obuća te roba široke potrošnje. Kada je u pitanju zemlja porijekla najčešće se radi o Kini, ali može se naći i roba porijeklom iz Evropske unije ili susjednih zemalja - navodi Kovačević.

Objašnjava i da sva oduzeta roba ima status privremeno oduzete robe, a konačnu odluku o tome šta će se desiti s njom donosi nadležni sud u svakom pojedinačnom slučaju.

- Kada određena roba bude oduzeta zbog pokušaja nezakonitog uvoza u BiH, pokreće se prekršajni postupak ili krivični postupak. U svakom pojedinačnom slučaju mi čekamo konačnu odluku nadležnog pravosudnog organa u kojoj se detaljno daju i uputstva o postupanju sa oduzetom robom. Neka vrsta robe se uništava, najčešće su to cigarete i duvan, a za onu robu za koju postoje uslovi da bude prodata UIO organizuje aukcije, licitacije i direktne prodaje - kaže Kovačević.

Izgovori švercera

Prema riječima Kovačevića roba koju pokušavaju prokrijumčariti najčešće je sakrivena unutar robe koja je prijavljena za uvozno carinjenje, a kada to bude otkriveno najčešća opravdanja su “nismo znali da se to uopšte tu nalazi”, “vjerovatno je neka greška, zaista ne znam o čemu se radi” i slično.

(Glas Srpske)