Načelnik bolnice u Zenici optužen za seksualno uznemiravanje :: Semberija INFO ::

 

Načelnik bolnice u Zenici optužen za seksualno uznemiravanje


Nekoliko pacijentkinja optužilo je načelnika Odjeljenja za humanu reprodukciju Kantonalne bolnice u Zenici, Ermina Čehića, za seksualno uznemiravanje tokom ginekoloških pregleda.

Riječ je o pacijentkinjama koje prolaze postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, javlja Al Džazira Balkans.

– Morala sam doći na pregled zato što je doktor zahtijevao da vidi pokrvljenost. Pregled je bio neugodan, tako što je doktor prstima stimulisao klitoris. Stavljao prste u vaginu. Tek je onda koristio sondu za pregled. Osjećala sam se jadno na tom pregledu – svjedoči jedna od pacijentkinja.

I druge pacijentkinje govore o zlostavljanju na pregledu kod ovog ljekara.

– On je trljao bukvalno svojim prstima. Pa bi onda opet sondom i rekao da nije dobro. Pa je onda opet prstima obavljao pregled. To je trajalo pet do sedam minuta, bilo je stvarno ponižavajuće – svjedoči druga pacijentkinja.

– Kada sam pitala zašto to radi, on je rekao da to tako mora, kako bi nalaz bio bolji i kako bih dobila saglasnost za postupak – navodi ova pacijentkinja.

Demanti doktora Čehića

Doktor Ermin Čehić je navode pacijentkinja demantovao.

– Apsolutno odbijam mogućnost da sam neprimjereno obavljao pregled bilo koje pacijentkinje – naveo je Čehić u odgovoru za Al Džaziru Balkans.

Pregledi na koje se žale pacijentkinje bili su jedan od uslova za dobijanje saglasnosti nadležne komisije koja odobrava finansiranje postupka iz budžeta.

Predsjednik komisije je upravo načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju.

Takođe, jedna od pacijentkinja tvrdi da je tokom više pregleda kod ovog ljekara proživjela “stimulisanje klitorisa i uvlačenje katetera”. Kaže da se bunila i da je zbog emotivnog i psihičkog stanja u koje je dovedena potpuno odustala od procesa potpomognute oplodnje.

– Ne mogu da opišem tu emociju… Naivna, seksualna iskorišćenost – navela je ova pacijentkinja.

Stručnjaci osporavaju način pregleda doktora Čehića

Stručnjaci s kojima je razgovarala ekipa Al Džazire navode da stimulacija klitorisa i njegove prokrvljenosti nemaju nikakve veze, osim kod istraživanja seksualne disfunkcije.

– Klitoris je važan za seksualni, a ne reproduktivni život. Zbog toga nam on nije važan tokom procesa in vitro oplodnje – navodi Ali Seven, ginekolog i specijalista za IVF.

Kantonalna bolnica Zenica je prošle godine zaprimila prijavu protiv doktora Čehića zbog navodnih uskraćivanja neophodnih informacija i odbila je kao neosnovanu. Sagovornice Al Džazire kažu da ljekara Čehića nisu prijavile.

– Bojala sam se za sebe, zato što je doktor na visokim pozicijama. Bila bi moja riječ protiv njegove – navodi jedna od sagovornica Al Džazire

Kako se navodi u prilogu Al Džazire, doktor Čehić je značajan član stranke SBB, političar i ugledni ljekar.
Prema pravilniku komisije, pacijentkinje iz ovog kantona nemaju pravo na naknadu sredstava za biomedicinski potpomognutu oplodnju iz budžeta Federacije BiH bez saglasnosti komisije, kojom predsjedava upravo doktor Čehić.

(Glas Srpske)