Poništava li hapšenje Debevca i Osmice dosadašnje presude :: Semberija INFO ::

 

Poništava li hapšenje Debevca i Osmice dosadašnje presude


BANjALUKA - Vlada Srpske priprema inicijativu koju će uputiti ka Parlamentu BiH, a kojom će tražiti da budu poništene presude koje su donesene dok su na čelu Suda BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije bili Ranko Debevec i Osman Mehmedagić Osmica, potvrdio je “Glasu” ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

Naglasio je da se o toj inicijativi vode razgovori u republičkoj Vladi, ali i da je o pisanju tog dokumenta bilo riječi na sjednici Vlade Srpske u petak.

- Taj dokument izrađuju i biće proslijeđen Parlamentu BiH. Za sada ništa više ne mogu da govorim o tome dokumentu - kazao je kratko Bukejlović.

Pokušavali smo da dobijemo odgovor i od pravnih stručnjaka da bi mogla biti završena inicijativa republičke Vlade, ali i oni su bez konkretnog odgovora.

- Da bi vam dali odgovor kako bi ta inicijativa Vlade Srpske mogla da završi trebalo bi da znam puno više činjenica - kazala je “Glasu” advokatica Jasminka Jovišević.

Sa druge strane pojedine njene kolege navode da svako ima pravo da traži poništenje predmeta koji su doneseni dok je na čelu institucija bilo već sada uhapšeno rukovodstvo, ali da je mala, pa skoro nikakva, šansa da sve to bude usvojeno i sprovedeno do kraja.

- Pravno ja takvu inicijativu nikada ne bih podnio jer smatram da ona neće proći. Zamislite da sada bude uhapšen predsjednik neke vlade i neko zatraži poništenje svih odluka koje je on donosio i potpisao - kazao je “Glasu” advokat Darko Kremenović.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će Vlada RS na sjednici u petak, 22. decembra, posredstvom resornog ministarstva uputiti zahtjev da svi sudski procesi vođeni dok su na funkcijama bili uhapšeni Debevec i Mehemdagić budu proglašeni ništavnim i vraćeni na ponovna odlučivanja.

- Očigledno je bila sprega advokata, predsjednika Suda i direktora OSA. To se ne odnosi samo na pripadnike srpskog naroda, već svih. Došlo je vrijeme da se riješimo neustavnih institucijama, da rade šta hoće pojedinci unutar njih - rekao je tada Višković. Dodao je da će većina građana reći da neće živjeti u zemlji kada čuju da je uhapšen predsjednik Suda, direktor OSA i jedan od vodećih advokata.

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor suspendovanom predsjedniku tog Suda Debevcu i Mehmedagiću koji su uhapšeni zbog zloupotrebe položaja, odnosno oni se sumnjiče da su nezakonito prisluškivali sudije i druge zaposlene u pravosudnim institucijama na nivou BiH u 2020. godini. Pritvor im je određen do 18. januara.

Kreho

Predsjednik Krivičnog odjeljenja Suda BiH Minka Kreho izabrana je za vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH. Ona je naglasila da će kontinuitet funkcionisanja Suda BiH biti obezbijeđen, a svi procesi i aktivnosti biće nastavljeni da se uobičajeno obavljaju.

- Sud BiH iskazuje apsolutnu posvećenost ostvarivanju vladavine prava, pravilnom i zakonitom odvijanju postupaka te zaštiti prava svih učesnika u postupcima pred ovim sudom, bez obzira na njihov status i ličnost - kazala je Kreho.

​(Glas Srpske)